Vinylskivan gör comeback

2007-10-30 15:09 Jan Melin  
Allt populärare

Den gamla hederliga vinylskivan gör en stark comeback.<br></br>Lp-försäljningen ökar när det krisar för cd:n.<br></br>Och vinylköpare som har en bärbar musikspelare får ladda ner en mp3-version gratis.

I mitten av oktober öppnade Amazon en vinylsektion i sin webbaffär för musik som även säljer analoga skivspelare.
Ett svar på den ökade efterfrågan av lp-skivor och vinylsinglar.

- Visst är vinylen tillbaka. Det fanns en tid då knappast inte ett enda svenskt band släppte sina album som lp. Men nu blir det allt mer vanligt, säger Peter Ejheden som är delägare i Pet Sounds. En skivaffär i Stockholm som har kallats en av världens bästa skivaffärer i utländsk musikpress.

Enligt Incisive Media Investments har lp-försäljningen ökat med tio procent det senaste året.

Och enligt den brittiska tidningen The Independent har försäljningen av 7-tums vinylsinglar tiofaldigats sedan år 2000 vilket resulterat i att en del skivaffärer fyrfaldigat golvytan för sin vinylsektion.

- Speciellt roligt är det att många ungdomar i 20-årsåldern vare sig väljer cd eller nedladdning. De köper vinylplattor av nya coola engelska och amerikanska band, säger Peter Ejheden.

Varför?

- Gillar man musik vill man ha något som står fint i hyllan och som känns lite mer seriöst när man plockar fram det och kan läsa texterna på ett stort innerkonvolut. Man köper inte bara musiken, man köper lite mer, säger Peter Ejheden.
Men framför allt handlar det om ljudkvalitet.

- Vi har just gjort färdigt vårt nya album för både vinyl och digitalt. Och det är häpnadsväckande hur mycket bättre, varmare och intressantare det analoga ljudet är, säger Joshua Babcock till Wired.

Han är gitarrist i indiebandet The Society of Rockets från San Francisco som nu planerar att enbart släppa nya skivan i vinyl och mp3-format.

Paul McCartney är en annan artist som hänger på vinylvågen. Första singeln "Dance Tonight" från nya albumet "Memory Almost Full" släpps enbart som vinylplatta, skriver The Independent.
Ett problem för vinylentusiasterna är att de som stora musikälskare även använder bärbara musikspelare för mp3-musik.

Att digitalisera en lp till det formatet är både krångligt och tidsödande. Därför skickar många mindre skivbolag med en lättkopierad cd-version i lp-fodralet utan någon extra kostnad.

- Det har också blivit vanligt att kunder som köper en lp får en kod som gör att de kan ladda ner en mp3-version via nätet helt gratis, säger Peter Ejheden.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS