Villkorligt och böter för fildelare

2008-05-05 12:38  
Mannen har varit medlem i den privata hubben, DVD-R Sweden. Foto: Colourbox

En 31-årig Linköpingsbo dömdes i dag till villkorlig fängelsedom och 10 000 kronor i böter för att ha möjliggjort fildelning via sin dator. Tingsrätten i Linköping dömde på måndagen mannen för att ha gjort 30 dvd-filmer och över 4 500 musikfiler tillgängliga i ett privat nätverk.

Linköpingsbon har varit medlem i den privata hubben, DVD-R Sweden, som beskrivs som en av elithubbarna i Sverige. Via denna har nätverkets medlemmar via Direct Connect-program sinsemellan kunnat möjliggöra nedladdning av filer.

Målet bygger i huvudsak på bevisning, exempelvis skärmpdumpar, som samlats in av en anställd vid Antipiratbyrån den 2 mars 2006.

Men tingsrättens dom stödjer sig också på fynd vid en husrannsakan i mannens dator.

31-åring själv medgav i polisförhör att han möjliggjort fildelning av fem filmer, men tog senare tillbaka sitt erkännande. Han uppger att måste ha varit någon annansom använt hans dator, exempelvis flickvännen, hennes kompisar eller släktingar. Men han har inte konkretiserat detta, skriver tingsrätten i domen.

Domstolen anser dock att det är ”ställt utom rimligt tvivel” att det är 31-åringen som den 2 mars 2006 fildelat filmerna och låtarna, utan tillstånd från upphovsrättshavarna.

Tingsrätten skriver att brottet inte är så kvalificerat att påföljden bör bli fängelsestraff.

Försvaret kritiserar bevisvärderingen
31-åringens försvarsadvokat Morgan Gerdin är kritisk till hur tingsrätten har värderat bevisen. Han anser själv inte att bevisen pekar ut den dömde med tillräcklig säkerhet.

- Tingsrätten måste ha sänkt beviskravet på utredningen om vem som har suttit bakom tangentbordet här, eftersom man pekar ut och dömer min huvudman, säger Morgan Gerdin till Ny Teknik.

- Sedan finns det naturligtvis ett antal frågor kring den tekniska utredningen, om man kan säga att vissa saker har utdelats och i så fall vad, säger han.

Öppnar för husrannsakanDomen innebär ett avsteg från tidigare dompraxis med bara dagsböter, vilket möjliggör husrannsakan.

- Detta är helt vansinnigt. Detta innebär att upphovsrättslobbyn nu kommer att börja göra husrannsakningar i rent sabotagesyfte hos vanliga tonåringar som delar med sig av film och musik. Något som uppemot två miljoner svenskar gör. Lagen måste ändras, och det nu, hävdar Piratpartiets partiledare Rick Falkving i ett pressmeddelande.

Utöver villkorlig dom och 40 dagsböter a 250 kronor ska mannen också betala motpartens rättegångskostnader på 44 679 kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt