Vill minska beroendet av Kina

2012-05-09 07:00  

Forskare världen över jagar nya sätt att återvinna strategiskt viktiga metaller. Beroendet av Kina oroar både regeringar och företag.

Indium i lcd-skärmar, europium i lågenergilampor och neodym i vindturbiner. Metaller med unika egenskaper spelar en nyckelroll i många populära produkter. De kallas ofta för strategiska eller kritiska metaller av flera skäl:

* Tillgången är begränsad och priserna höga.

* Metallerna produceras i ett fåtal länder, som kan välja att strypa exporten.

* De kan inte ersättas av andra ämnen.

I gruppen ingår indium, kobolt och sällsynta jordartsmetaller, som trots namnet inte är så sällsynta. Problemet är att de ofta förekommer tillsammans i jordskorpan och är mycket svåra att separera från varandra.

I dag dominerar Kina produktionen av många strategiskt viktiga råvaror. Hela 95 procent av de sällsynta jordartsmetallerna produceras exempelvis i landet. Bakgrunden är att lägre kostnader för gruvbrytning i Kina och högre miljökrav i andra länder har slagit ut många icke-kinesiska konkurrenter.

Beroendet av Kina väcker stor oro och många länder och företag söker nya strategier för att säkra försörjningen av de eftertraktade råvarorna. Det innebär att intresset för återvinning ökar kraftigt, en trend som ofta kallas ”urban mining” eller ”waste mining”. Här är några aktuella exempel:

* Den brittiska regeringen presenterade i mars en satsning på att återvinna bland annat platina ur elektronikskrot.

* Japanska Honda meddelade i april att företaget börjat återvinna sällsynta jordartsmetaller ur gamla nickel-metallhydrid-batterier, först i världen enligt egen utsago.

* På Chalmers tog Stena Metall för några år sedan initiativ till landets första professur i industriell materialåtervinning. Idag pågår ett tiotal projekt i samarbete med industrin. Förutom lcd-projektet (se artikeln här intill) ska attraktiva metaller utvinnas ur exempelvis gamla lampor, batterier och solceller.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt