Vill kapa kabeln och samla all tv på nätet

2012-11-23 14:54  

Magine vill bli en tidsenlig uppföljare till kabel-tv-bolagen genom internetlösningar i stället för investeringar i dyr infrastruktur.– Vi vill göra tv modernt, komma bort från begränsningen som det innebär att sitta fast med en kabel i vardagsrummet, säger vd Erik Wikström.

Kabel- och satellit-tv har redan utmanats på nätet, där varje tv-kanal med självaktning erbjuder en play-tjänst. Men frågar man Erik Wikström är det inte tillräckligt.

– Det är inte användarvänligt. Som tittare måste du hoppa runt mellan olika webbplatser och appar. Det behövs fortfarande någon som samlar många tv-kanaler på ett ställe, precis som de traditionella betal-tv-operatörerna gör.

Trots nätets alla play-tjänster tror Erik Wikström att tablå-tv har en framtid.

– Det kommer fortfarande att finnas saker som gör sig bäst vid en viss tidpunkt. Som stora sporthändelser eller de där serierna som alla ser, lägereldsprogrammen som vi dessutom diskuterar i sociala medier samtidigt som de sänds. Men det kan göras bättre än i dag.

Magine ska bli en nätbaserad konkurrent till Comhem, Boxer och Viasat. Genom att använda internet i stället för egen infrastruktur krävs inte lika stora investeringar samtidigt som kopplingen till ett vägguttag i vardagsrummet försvinner.

I grunden finns teknik som Magine utvecklat under tre års tid, bland annat patentsökta lösningar för bra bild även när överföringskapaciteten är begränsad och system för att förse livesändningarna med ­kopieringsskydd i realtid.

Efter att ha fått tillång till ett testkonto kan Ny Teknik konstatera att bild och ljud är bra, även över en 3g-anslutning. Svenska fotbollslands­lagets upphämtning mot Tyskland nyligen gick också utmärkt att följa i direktsändning via Magine. Just sport är annars något som kan vara problematiskt via nätet, där för få bilduppdateringar per sekund många gånger ger en väldigt ryckig bollbana.

Steget från betaversion till skarp lansering tar Magine under första kvartalet nästa år.

Hur ska ni tjäna pengar?

– Precis som andra betal-tv-operatörer. Vi ska sälja abonnemang till slutkonsumenter. Men i nuläget vill jag inte säga vad abonnemangen kommer att kosta.

Nättjänst för tv-tittande

Magine är en ny svensk nättjänst för tv-tittande. De kanaler som kunden abonnerar på kommer finnas tillgängliga för live-tittande, precis som hos Comhem och Boxer. Dessutom finns möjligheten att hoppa tillbaka i tablån, en funktion som påminner om kanalernas egna play-tjänster. I dagsläget går det att titta på program som sänts under den senaste veckan.

Med internet som infrastruktur kommer också möjligheten att titta var som helst, inte bara i vardagsrummet där set-top-boxen finns.

Magine

Grundat: 2012, men utveckling pågått sedan 2009.

Ort: Stockholm.

Antal anställda: Drygt 30. Största gruppen är tekniker.

Ägare: Grundarna samt ett antal svenska privatinvesterare.

Anders Thoresson

Mer om: TV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt