Vilken teknikfråga är viktigast?

2014-04-14 07:28  
I förra EU-valet hörde Christian Engström (bilden), Marita Ulvskog och Alf Svensson till vinnarna. Den 25 maj ska svenska väljare rösta igen. Foto: Maja Suslin / TT

I EU-parlamentet behandlas allt från pris på mobilsamtal till FoU-anslag på 700 miljarder kronor. <br/>– Men allra viktigast är energi- och klimatfrågan, säger Björn O Nilsson, vd för IVA.

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. Det handlar inte bara om snus och bananer, om nu någon trodde det. Flera av nästa mandatperiods stora frågor har stor påverkan på den tekniska utvecklingen. Exempelvis det nya telekompaket som röstades igenom av parlamentet i förra veckan. Där ingår reglering av mobilsamtal i utlandet, nätneutralitet och spektrumfördelning. De slutgiltiga formuleringarna fastställs dock först i höst av ministerråd och det nya parlamentet.

Under nästa mandatperiod ska också klimatmålen för 2030 fastställas.

– Energi- och miljöfrågan är den överlägset viktigaste teknikfrågan för parlamentet, säger Björn O Nilsson, vd för IVA.

Det handlar bland annat om nya utsläppsmål för växthusgaser, andelen fossilfria bränslen, samt hur och i vilken takt EU ska införa ett gemensamt elnät.

Björn O Nilsson nämner också EU:s forskningssatsning på över 700 miljarder kronor, programmet Horisont 2020, som en fortsatt viktig fråga.

– Det får inte bara bli varm luft. EU måste också skapa ett system som ser till att forskningsresultaten bidrar till att skapa nya företag.

Andra viktiga teknikfrågor är dataskyddslagstiftningen, vars innehåll väntas påverkas av NSA-skandalen. Dessutom fortsätter EU den tio år långa debatten om införandet av e-call, kravet att alla bilar automatiskt ska kunna larma 112 vid en olycka. Ett beslut väntas i höst.

Men det finns exempel på värre långbänkar. Det viktiga Europapatentet, som beslutades om förra året, hade debatterats under 40 år.

Björn O Nilsson anser också att det kommande handelsavtalet mellan EU och USA är en viktig teknikfråga.

– USA är världens ledande vetenskapsland, så ett ökat samarbete vore en stor fördel för EU.

Upprop – hjälp oss bevaka rätt frågor

Håller du med Björn O Nilsson om att det är energi- och klimat­frågan som är viktigast, eller har du andra frågor som du tycker är viktigare?

Mejla din fråga till: euval2014@nyteknik.se

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt