"Vilken är nästa grej från Ericsson, Håkan Eriksson?"

2008-12-02 23:00  
Ericssons FoU-chef Håkan Eriksson svarar på läsarnas frågor. Foto: Gunnar Seijbold Foto: Gunnar Seijbold

Ny Tekniks läsare har ställt frågor till Ericssons pedagogiska FoU-chef Håkan Eriksson. Det är han som har telekomjättens framtid i sin hand.

Varför tillverkar inte Sony Ericsson en telefon med allt? Bästa kameran, bästa spelaren, samtliga radioband, och mycket minne.
Anders Olsson

Hej Anders! En sådan telefon skulle troligen bli för dyr och få ett för litet antal köpare. För att det ska löna sig måste en telefon man utvecklat sälja i stora volymer. På ett år säljs det över 1 miljard telefoner i världen. Antag att du ägnar en halvtimma åt att läsa Ny Teknik - under den tiden har det sålts över 50 000 mobiltelefoner.

När kan man uppgradera en mobil till nya standarder enbart via programvara?
Mvh, Wolf Fernlund

Wolf, rent teoretiskt skulle man kunna göra en sådan telefon redan i dag, men den skulle bli stor, dyr och dra mycket ström. Dessutom byter folk oftare till ny telefon för att få en ny finess, som bättre skärm eller kamera, inte för att få nästa generations radio, som bara kommer vart tionde år. Det säljs cirka 30 telefoner per sekund, så därför gör man i praktiken tvärtom. Optimerar dem för dagens situation för att få ner kostnaden per telefon.

Vad menar du med utvecklingseffektivitet?
Stefan Johnsson

Hej Stefan! Det här är svårt. I slutändan är det nog det företag som effektivast lyckas sälja mest för varje investerad krona i utveckling. För en rättvis jämförelse borde man mäta över decennier, annars kan den som mjölkar sin kassako utan att investera i något nytt framstå som effektivare än den som satsar på framtiden.
Men för vårt eget förbättringsarbete har vi valt att mäta ledtiden för ett utvecklingsprojekt från start till slut, i förvissning om att detta driver effektiviseringar i många olika processer.

Hur ser du på Ericssons möjligheter att nå framgång både inom fasta och mobila bredbandslösningar? Är det inte en inbyggd konflikt i fördelning av utvecklingsresurser och i marknadsföringen av fasta och mobila bredbandslösningar?
Bredbands- och iptv-användare

Hej! Nej, det är det inte. Iptv hem till en stor skärm med hdtv kommer att kräva 8 Megabit/sekund, mbps, per kanal. För att kunna se flera olika program samtidigt planerar operatörerna för runt 30 Mbps per hushåll.
Det blir för dyrt med mobilt bredband, vilket har ökat intresset för optiska lösningar som GPON, Gigabit Passive Optical Network. Med vdsl2+ går det att köra 30 Mbps över koppartråden, men då bara över en sträcka på cirka 500 m. Men med vdsl2+ slipper man dra fiber ända ut till hushållet.

Hur kan Erikssons produkter bidra till att lösa världens energi- och miljöproblem?
Mvh, Dag Sundén

Hej Dag! Telekombranschen har goda förutsättningar att hjälpa till att minska världens koldioxidutsläpp. Hela it-och telesektorn står för 2 procent av det av människan producerade koldioxidutsläppet. Men den kan ju också användas för att minska produktionen i andra sektorer.
De totala utsläppen för ett mobilnät, inklusive produktion och transport av bas-stationer, driften av nätet och dess telefoner, motsvarar 25 kg per abonnent och år. Det är lika mycket som produceras av att köra bil i en timma.

Skulle du kunna göra nytta som FoU-chef i exempelvis bilbranschen?
Mvh, Stefan Larsson

Stefan, jag tror absolut att kunskap från en bransch kan användas i en annan. Dessutom genomgår ju flera industrier liknande cykler. En industri kanske just har varit igenom den fas som den nya står inför. Så visst kan FoU-chefer från olika branscher göra nytta hos varandra. Dock måste man ju jämföra det med hur mycket nytta en FoU- chef som är uppväxt i branschen skulle kunna göra.

Varför används inte en tangent per bokstav eller intelligent röststyrning?
Lars Å

Hej Lars! Det finns flera telefoner som har en tangent per bokstav, men då blir de också ofta större, eftersom folk annars klagar över att knapparna blir för små. Röststyrning har också provats, men ofta vill folk kunna skicka meddelanden som de inte vill att alla runt om ska höra, eller så befinner man sig i en bullrig miljö som gör det svårt.

Är inte ögondisplayer framtidens skärmar för mobila, bärbara datorer?
Torkel

Torkel, ögondisplayer kommer säkert att användas, men branschen tittar även på små projektorer inbyggda i telefonen. Ögondisplayen passar kanske bättre när du sitter ensam på bussen, men med projektorn kan du visa semesterbilderna på väggen för kompisarna.

Vad är nästa grej från Ericsson, som får stor effekt för mig konsument? Jag använder redan mobilt bredband.
Annica Hansson

Hej Annica, Nästa grej blir en interaktiv tv-upplevelse. Du kanske vill se sista avsnittet av Vänner. Du börjar hemma på din stora skärm, fortsätta titta på telefonen på bussen till en kompis, för att där se slutet på hennes laptop...

Skillnaden mellan tv, dator, laptop, mobil och mp3-spelare blir allt mer diffus. Det kommer i stället att handla om vad jag kan se (sport, filmer, videoklipp, musik), var och när jag kan se det (via mobila eller fasta nätet), samt hur jag kan se det (via 50-tums lcd-skärm eller projicerat i glasögonen).

Jag är intresserad av mobilnätens prestanda i glesbygden, alltså på cellgränsen.
För wcdma 900 har jag sett datahastigheter på 2.3 Mbit/s, men det låter nästan för bra som uthållig datahastighet. Särskilt med tanke på att en 5 MHz-kanal hos gsm ger 80 kbit/s. Det skulle betyda att wcdma är 29 gånger spektrumeffektivare än gsm? Kan det verkligen stämma?
Hur mycket ökar spektrumeffektiviteten vid cellgränsen för en stor cell när man går från gsm till wcdma och sedan vidare till lte?
Jag är mest intresserad av total eller medelkapaciteten över tiden, eftersom det avgör ekonomin.

Mvh, Staffan Westerberg

Hej. Wcdma har en data mode som heter hspa (High Speed Packet Access), och den kan idag ge hastigheter på 21 Mbps. Så de 2,3 Mbps du nämner är helt realistiska även som uthållig datahastighet.
Man ska dock inte blanda ihop datahastighet och spektrumeffektivitet. Det första motvarar - med en liknelse - hur fort man kan köra på E4:an. Det andra hur många bilar per timma som kan åkan förbi Uppsala.
Det första är mer intressant för dig, det andra för vägverket. På samma sätt är ofta datahastigheten mer intressant för dig, medan operatören vill ha hög spektrumeffektivitet, samtidigt som operatören givetvis vill kunna erbjuda sina kunder hög hastighet.
Gsm har en bärvåg på 200 kHz, medan hspa har 5 MHz, vilket naturligtvis gör att datahastigheten kan bli mycket högre på hspa. Bandbredden skiljer ju en faktor 25.
Om man sedan tittar på spektrumeffektiviteten så skiljer det mycket även mellan wcdma och hspa, ytots att de båda har en bandbredd på 5 MHz. Det beror på att man fördelar radioresurserna mycket effektivare i hspa. Därför kan hspa nå en spektrumeffektivitet på ca 2 bitar per Hz.
LTE slutligen kan köras på ända upp till 20 MHz bandbredd, vilket med lite ytterligare finesser kan ge en datahastighet på upp till 300 Mbps. Spektrumeffektiviteten är dock kvar på cirka 2 bitar per Hz.

Hej,
När kommer 1. Inbyggd betalfunktion/integrering med kreditkort? 2. Positionering? Lägga in karta+koordinater samt beräkningsfunktioner t ex förflyttning/tid, hastighet, tillryggalagd längd. 3. Transponder efter aktivering? Nytt sätt att ta in trängselavgifter/biljetter via mobilens förflyttning/vistelse inom givna ytor.
Vänliga hälsningar, Ulf Bjerst

Hej Ulf. Allt detta finns redan. I Japan finns ett system Felica där man betalar med telefonen via rfid (som även finns på vissa passerkort och liftkort). Denna kan även användas för passage genom tunnelbanespärrarna. Telefoner med gps, ( kartor, satellitbilder, navigering, varning för hastighetskameror) finns i Sverige.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt