Viktigt spärra stulen telefon rätt

2013-05-14 13:59  

När Gunilla Hedin fick sin Iphone stulen lovade operatören att spärra telefonen så att den blev "obrukbar". Fast det visade sig bara gälla telefonin, all privat information var fortfarande tillgänglig för tjuven.

För att spärra en stulen telefon kräver operatören polisanmälans diarienummer samt telefonens identifieringsnummer, det så kallade IMEI-numret.

Gunilla Hedin, som blev bestulen i Stockholm, kontaktade kundtjänsten hos sin operatör Tele2 med de nödvändiga uppgifterna.

– De skulle se till att telefonen skulle bli helt låst och obrukbar.

Just ordet "obrukbar" användes, betonar hon.

Lite av en tillfällighet kollade hon senare i appen Hitta min Iphone - och fann den stulna telefonen aktiv i östra Rumänien. Den gick fortfarande att surfa med. Tusentals bilder och hundratals kontakter låg öppna.

Till slut fick hon tala med chefen för kundtjänsten och han kunde ge besked: Med IMEI-numret är det enbart telefonin som låses, alltså själva telefonabonnemanget.

– Dessvärre kan vi inte helt låsa telefonens bilder med mera, bekräftar Annika Kristersson, presschef för Tele2.

– Vi kommer omedelbart att se över rutinerna så att alla på kundtjänst vet att när vi säger att telefonen är obrukbar gäller det telefonin, inte hela telefonen med dess appar och liknande, säger hon till TT.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL