Videomöten: Cisco lägger miljardbud på Tandberg

2009-10-01 13:02  
Cisco Telepresence 3000

Nätverksjätten Cisco vill köpa norska Tandberg för 21 miljarder kronor. Affären handlar om videomöten där Tandberg är i världstoppen och Cisco stormat in som utmanare för tre år sedan.

Ciscos budär på 153,50 norska kronor per aktie, vilket innebär en budpremie på elva procent jämfört med börskursen i går.

Tandberg dominerade tillsammans med Polycom och Sony marknaden för videomötesutrustning till för tre år sedan dåCisco klev in med konceptet "telepresence".

Den första utrustningen, Telepresence 3000, bestod av ett komplett mötesrum med tre stora högupplösta skärmar, ett konferensbord och plats för ett tiotal mötesdeltagare på andra sidan bordet.

Prislappen låg på drygt två miljoner kronor.

Cisco vill nu åt Tandbergs nätverksteknik för att telepresence-produkterna ska kunna fungera med fler typer av videomötesutrustningar.

Tandberg, vars styrelse enhälligt stöder budet, har omkring 1.500 anställda världen över.

Bolaget harsina rötter i ursprungliga Tandbergsom startades 1933 och gick i konkurs 1978. Då bildades ävenTandberg Television som Ericsson köpte 2007.

Cisco hoppas att affären kan genomföras under första halvåret 2010.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt