Videokrig mellan Nokia och Sony Ericsson

2002-09-05 15:06  

Kamerakriget mellan mobiltillverkarna är i full gång. Nokia visar i morgon fredag upp en helt ny mobil med inbyggd videokamera på två stora tillställningar i Marseille och Singapore. Sony Ericsson är på väg ut med sin nya P800 - en handdator med inbyggd stillbildskamera, stor färgskärm men ingen videokamera.

Nokia 3650
Nokia har kallat till presskonferens i morgon i de nordiska huvudstäderna, i franska Marseille och i Singapore för att visa upp sina nya mms-telefoner för massmarknaden.

I Marseille blir det stor show med snowboardåkare, freestyleartister, skateboardåkare, BMX-proffs och inlineåkare som ska hålla tempot uppe och befästa Nokias ungdomsimage.

Enligt nyhetsbrevet Telekom Online är huvudnumret den nya Nokia 3650 som har inbyggd kamera för både stillbilder och videoinspelning (camcorder), stor färgskärm (176X208 pixel) och en videospelare från amerikanska Real för så kallad streaming video.

Med 3650 ska man kunna spela in videosnuttar och skicka dem vidare som mms-meddelanden.

Telefonen bygger på Nokias nya plattform Series 60 som i sin tur bygger på operativsystemet Symbian, som initierats och ägs av både Nokia och Ericsson.

Telefonen lanseras först i början av nästa år kommer att kosta cirka 4.000 kronor. Det är 3.000 kronor lägre än Nokias första kameratelefon 7650, som lanserades i somras.

Video-PDA från Ericsson
Sony Ericsson är på väg ut med flera nyheter. Företaget har hård press på sig från Ericssonchefen Kurt Hellström, som kräver att det bara kommer ut storsäljare från Sony Ericsson-fabriken.

Sony Ericsson P 800
I dagarna landade den nya kameramobilen P800 i Sverige till en handfull utvalda testare inom Ericsson. Den finns till beskådande på både Ericssons och Sony Ericssons hemsidor.

Egentligen är P800 en handdator, en PDA, med en tryckkänslig färgskärm och ett knapptangentbord som kan kopplas på eller av efter behov.

Enligt förhandsreklamen har den en avancerad inbyggd stillbildskamera och ett minne som kan lagra upp till 200 bilder. Man kan direkt i mobilen redigera sina mms-meddelanden med bilder, ljud och text.
 
P800 har mp3-spelare och videobrowser och klarar 3D-spel i wide screen-format men ingen videokamera (camcorder).
 
- Sony Ericsson P800 tar stillbilder men inte video. Det går dock att visa video - både nedladdade videos och "streaming" video. Detta fick jag just bekräftat från produktchefen för P800, rapporterar Peter Olofsson, informationsansvarig på Ericssons koncerstab, till Ny Teknik.
 
Men Sony Ericssons reklammakare är lika entusiastiska ändå:
 
"It looks great with the flip closed ... but open it up and you won´t believe your eyes. Highquality mobile imageing, right now", skriver de på Sony Ericssons hemsida.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt