Vi testar svenska knappen som fjärrstyr mobilen

2015-07-20 07:30  

Den svenska knappen för att fjärrstyra mobilen är nu klar för leverans. Ny Teknik har gjort ett snabbtest.

”Flic” kallas knappen som kan fästas på det mesta och som kan programmeras för att fjärrstyra funktioner i mobilen.

Bakom knappen står Stockholmsbaserade Shortcut Labs, ett av företagen på årets 33-lista.

En lyckad kampanj på Indiegogo, en sajt för gräsrotsfinansiering, har gett företaget sex miljoner kronor och beställningar på 60 000 knappar.

Leveranserna startar den här veckan. Ny Teknik gjorde ett snabbt test av två av de allra första som skeppats från tillverkningen i Malaysia.

Det märks att företaget lagt mycket krut på designen. Knapparna är snygga, känns gedigna och kommer i flera färger. När man trycker på dem svarar de med att lysa upp.

Första steget är att ladda ner appen. Jag testar den för ios som fortfarande är i betaversion.

(Pranav Kosuri, en av företagets grundare, påpekar att utvecklingen för Android kommit längre och att den appen innehåller fler funktioner.)

Sedan är det bara att koppla upp knapparna via Bluetooth, vilket går utan problem. Det går att lägga in tre funktioner på varje ”Flic”. Jag väljer några av de färdiga funktioner som redan ligger i appen.

Ett enkelt klick startar eller stänger av en av mina spellistor på Spotify.

Dubbelklick och telefonen tjuter så jag hittar den.

Håller jag knappen nedtryckt skickas ett meddelande till min man att jag snart är hemma.

Dags att testa om det fungerar. Jag trycker en gång.

Musiken drar igång.

Även de andra funktionerna funkar utan problem. Jag testar också att till exempel använda ”Flic” som avtryckare för kameran.

Förutom de färdiga funktionerna som hela tiden blir fler går det att skapa egna. Bland annat med tjänsten IFTTT. (Släpps publikt den här veckan.)

Ett paket med tre ”Flics” kostar 99 dollar, vilket betyder ett styckpris på knappt 300 kronor. Väljer man ett paket med sex sjunker styckpriset till drygt 200 kronor.

Priset känns väl högt, men om försäljningen tar fart och priset kommer ner samtidigt som det tillkommer allt fler funktioner är det inte så dumt att ha en knapp som genväg för det som man ofta gör med mobilen. Eller – som i mitt fall – hitta den överhuvudtaget.

Marie Alpman

Mer om: Mobiltelefon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt