”Vi ritar fortfarande för hand då och då”

2011-10-04 08:25  
Blackberry Playbook har fått ny programvara tack vare svenska TAT.

Ny Teknik träffade Todd Wood, designchef på kanadensiska RIM som gör Blackberry-mobiler och köpte de svenska företagen TAT och Jaycut.

Hur ser du på design av mobiler?

– Det handlar om att göra dem vackra, men aldrig på bekostnad av funktionaliteten. Vi arbetar till exempel mycket med vårt qwerty-tangentbord, som är det bästa på marknaden, och laborerar med bokstävernas utseende och knapparnas form.

Hur ritar ni?

– Vi använder datorprogram men jag ser också till att alla fortfarande ritar för hand då och då. Ibland behöver man ta bort alla gränssnitt för att kunna fånga en särskild känsla. Vi gör också många prototyper i 3d-skrivare för att laborera med form och storlek.

Hur lång framförhållning har ni?

– Mellan sex månader och två år.

Var hämtar ni inspiration?

– Vi har regelbundna designträffar någonstans i världen där livskvaliteten är hög, nästa gång i Köpenhamn. Vi tittar på hur människor interagerar med sina mobiler och vi hämtar inspiration från kultur, konst, arkitektur, hantverk, inredning och livsstil.

Hur gjorde ni för att få TAT att passa in i er organisation?

– I stället för att bara prata och kanske vara rädda för deras inflytande satte vi igång att arbeta direkt. På det sättet skapas verklig ömsesidig respekt.

Hur kommer det sig att Rim köpt två svenska företag på kort tid?

– Kulturerna måste stämma överens och kanadensisk kultur passar bra med människor och kultur i Norden.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt