"Vi klarade oss inte på egen hand"

2011-06-14 23:00  
Nokias marknadschef Niklas Savander berättar varför företaget satsar på Mocrosofts Windows.

Nokia överraskade världen när de skrotade sitt eget operativsystem och i stället valde Microsofts Windows. Marknadschef Niklas Savander, som varit med under hela resan, berättar vad som hände.

Niklas Savander har suttit i Nokias koncernledning i flera år, och varit med om både uppgång och fall. Han stod bakom beslutet att satsa på det egna operativsystemet Meego.

Nu har han bytt åsikt, och står bakom såväl nedläggningen av Meego som den överraskande satsningen på Microsofts Windows.

Vad övertygade dig om att liera er med Microsoft?

- Att vi inte skulle klara oss på egen hand. Det handlade om att lösa ett större problem än bara själva telefonen.

- Både ledningsgruppen och styrelsen gick i genom tre alternativ mycket noga. Att fortsätta med vår egen lösning Meego, att gå med Googles Android eller att välja

Microsofts Windows.

Vad fällde avgörandet för dig personligen?

- Att välja Android kändes som att ge upp. Vi skulle själva tjäna mindre på det alternativet. Google ville bara ha en sak av oss - en fantastisk hårdvara.

- Och med Microsoft så kunde vi bidra med vår karttjänst och mycket annat.

Men hur kändes det?

- Klart att det var ett mycket tufft beslut för oss som varit med länge. Att inse att vi inte hade en tillräcklig kritisk massa, inte var tillräckligt snabba och att vi saknade den kompetens som krävdes för att bygga ett eget operativsystem.

Ni är små i USA, och hade inte koll på utvecklingen där.

- Ett viktigt argument för valet av Windows var också att det godkänts av de amerikanska mobiloperatörerna Verizon och AT&T.

Hur ser det ut för er i USA nu?

- Vi för diskussioner med Verizon och AT&T om vår portfölj av Windowsmodeller för första kvartalet 2012. Och det känns väldigt positivt.

I dag har ni bara fem-sex procents andel av USA-marknaden. Hur stor andel måste ni ha?

- En relevant andel måste vara minst tvåsiffrig.

Mer om: Nokia Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt