"Vi är en bransch som inte syns"

2014-04-10 13:28  

Elektronikbranschen måste komma ut ur garderoben, säger Maria Månsson ordförande i Svensk elektronik.

I en paneldebatt på elektronikmässan S.E.E. i Kista diskuterades under tisdagen hur elektronikbranschen ska bli bättre på att synas.

Tv-profilen och nu moderator Lennart Persson pressade branschfolket på vad de hade för lösningar.

Åke Svensson vd för Teknikföretagen konstaterade att elektronikindustrin inte på något sätt ska svartmålas som en utsatt bransch men att man måste sträva efter att nå ut bättre till allmänheten.

Maria Månsson, ordförande i branschorganisationen Svensk elektronik, sa att elektronikbranschen måste komma ut ur garderoben.

– Vi är en bransch som inte syns så tydligt. Man ser lastbilen, man ser produkten, men man ser inte det som är under skalet. Vi måste bli bättre på att visa upp det som är inuti, sa hon.

Första steget var att göra en kartläggning med hjälp av ett konsultföretag som bland annat tittade på ett effektivitetstal för branschen, förklarade Maria Månsson.

– Men vi kan inte sitta stilla och tro att det händer något utan att vi gör något åt det.

En annan stor fråga var hur elektronikindustrin ska locka fler kvinnor till branschen. I nuläget representeras den av ungefär 75 procent män och 25 procent kvinnor.

Även hur teknikintresset hos unga ska hållas brinnande belystes och Åke Svensson menade att många har ett stort intresse för teknik när de är små, men tappar det när de blir lite äldre.

Niklas Svahn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt