Verizon väljer Ericsson för 4G

2009-02-18 10:12  
Dick Lynch

Storslam för Ericsson och Alcatel-Lucent. Båda får kontrakt på basstationer och kärnnät till Verizons 4g-nät. Nokia Siemens får bara sälja tjänstelösningen ims. Det avslöjade Verizons teknikchef Dick Lynch idag i Barcelona.

Ericsson och Alcatel-Lucent får leverera både basstationer och kärnnät till Verizons 4g-nät.

-Vårt val av leverantörer är långsiktigt. Alcatel och Ericsson är garanterade levereanserna under 2009 och 2010, säger Dick Lynch, teknikchef på Verizon till Ny Teknik.

Fördelningen mellan leverantörerna och storleken på dagens kontrakt avslöjades inte.

-Det hänger på hur det går med utrullningen, säger Lynch vidare.

Utrullningen handlar om mellan 7.500 och 10.000 basstationer avslöjar Dick Lynch för Ny Teknik. Merparten naturligtvis under nästa år.

-Jag tror det kan betyda 1 miljard dollar för Ericsson nästa år, Måste först göra vissa antaganden om andelar med mera, säger Lars Söderfjäll, analytiker på Kauphting Bank när han hör den uppgiften från Ny Teknik.

Ericsson får dock inte sälja sin ims-lösning. Det uppdraget går till Alcatel-Lucent och Nokia Siemens networks.

Storslam för Alcatel-Lucent alltså. Inte så överraskande med tanke på att Lucent tidigare levererat cdma-näten som Verizon använt.

Förloraren är Nokia Siemens Networks som bara får del av ims-beställningen.

-Vi ser fram emot nästa upphandling, sa Simon Beresfod Wylie, vd för Nokia Siemens.

Verizon kör igång med 4g på två områden i USA i år, och Dick Lync sa att utbyggnanden nästa år blir aggressiv. På hans karta syntes mer än 15 områden i USA 2010.

Om han hinner före Telia Sonera med att ge sina kunder 4g är alltså inte säkert. Även om Lynch konstaterat att han inte gillar att vara en ”efterföljare”.

Han är mer pressad att byta upp sig än Telias Lars Nyberg. Verizon använder cdma-standarden i sitt nät, och behöver högre hastigheter för att koma ifatt sina amerikanska konkurrenter. AT&T kör redan turbo-3g.

Mer om: Ericsson LTE

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt