Vem är inte för fred?

2004-06-15 23:00  

FEM FRÅGOR till Hans Brattberg, civilingenjör och en av initiativtagarna till föreningen ”Ingenjörer och naturvetare för fred”.

Vem är inte för fred?
 
- Jovisst, namnet är lite flummigt och vi hade många diskussioner om det. Ett alternativ var Ingenjörer och naturvetare mot vapenproduktion. Men det är alltid mer positivt att vara för något än emot.
 
Vad exakt vill ni?
 
- Vi vill få ingenjörerna medvetna om vad tekniken kan användas till. Inte bara att den är en kul grej i sig. Och vi vill minska forskningen och utvecklingen kring vapen. Vi ingenjörer har en särställning. Konstruerar inte vi vapen blir det inga krig.
 
Hur ska det gå till?
 
- Framför allt vill vi rikta in oss på den enskilda individens ställningstaganden och ansvar. Ett sätt kan vara att skapa en klausul i anställningskontraktet, som ger den anställda rätt att slippa jobba med vapentillverkning. Ett annat är att hjälpa studenter som söker jobb med en lista över de företag som tillverkar vapen.
 
Att kräva en särskild vapenfri klausul i sitt anställningskontrakt är väl lättare sagt än gjort? Det kanske inte blir något jobb alls då?
 
- Visst kan det vara svårt, särskilt i en lågkonjunktur. Men under en högkonjunktur, när det är ont om folk, tror jag tvärtom att många arbetsgivare skulle dra fördel av en sån klausul.
 
Militär och civil teknik blir allt oftare hopflätade. Elektroniska komponenter kan ju användas till civila mobiltelefoner lika väl som signalsystem för vapenrobotar. Hur hanterar ni det?
 
- Det är jättesvårt att dra en gräns, det finns mängder av gråzoner. Men man kan ju börja med det enkla. En trampmina, till exempel, har ingen som helst civil användning. Och hur är det med en regnrock som är jättebra både mot regn och som skydd i kemisk krigsföring? Om den togs fram med huvudsyftet att skydda i krig skulle jag nog avstå från att vara med och utveckla den.

Kerstin Österberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt