Vattenkylning i chipet ska ge snabbare datorer

2020-09-11 14:47  

Forskare har utvecklat och testat en lösning för att bygga in vattenkylning direkt i chipet. På sikt kan tekniken både sänka energiförbrukningen i serverhallar och öka datorernas prestanda.

Vattenkylda datorer och servrar är inget nytt, men en schweizisk forskargrupp vid det tekniska universitetet i Lausanne har valt att ta konceptet ett steg längre. De har testat en design där vattnet leds rakt igenom chipet.

Vätskan leds genom ett nätverk av kanaler i chipets kiselbas för att fånga upp värme från de aktiva komponenterna. Testerna visar att kylmetoden fungerar väl, och resultatet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Chipet som forskarna designat och testat är en växelriktare med aktiva komponenter i galliumnitrid (GaN). För att lyckas has de tagit fram en helt ny tillverkningsprocess där vattenkanalerna är en integrerad del av chipet.

Halvledarna i galliumnitrid är placerade på en kiselplatta där forskarna etsat in kanaler som vattnet kan flöda i. Öppningarna till lagret av galliumnitrid har förseglats med koppar.

Läs mer: Så ska Lund bana väg för snabbare kvantdatorer

Kylning står för en stor del av energiförbrukning i dagens datacenter, samtidigt är värmebildning ett hinder för ökad prestanda som bättre kylmetoder kan hjälpa till att övervinna.

– Att hantera värmen som genereras av de enheterna är en av elektronikbranschens största utmaningar. Det blir allt viktigare att minimera miljöpåverkan så vi behöver innovativ kylteknik som effektivt kan hantera all värme på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt, säger professor Elison Matioli i ett uttalande på universitetets hemsida.

Men vägen dit är lång. Nu väntar bland annat tester av mer avancerade komponenter, och hållbarhetstester för att se om vattenflödet i chipet kan påverka dess livslängd. Dessutom ska forskarna se om de kan byta ut vatten mot andra vätskor som har bättre värmeöverföringsegenskaper.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt