Vattenkyld superdator värmer huset

2009-06-23 12:37  

Aquasar heter en superdator som IBM bygger ihop med högskolan ETH Zürich. Den kyls med vatten, och kylvattnet används för husuppvärmning.

Energiförbrukningen ökar våldamt i takt med att superdatorerna blir snabbare. På bara fyra år har energiåtgången fördubblats vid superdatorcentraler runt om i världen. Hälften av energin går till räkneoperationer, resten används för att kyla komponenterna i datorerna.

Processorerna i superdatorerna kan bli varmare än en kokplatta på spisen. Utan kylning skulle de förstöras på mindre än en sekund.

För att fungera effektivt måste temperaturen hållas under 85 °C. Vanligtvis används luft för kylningen, men vatten är fyra tusen gånger effektivare som kylmedel, menar forskarna vid ETH Zürich och IBM.

Problemet är att vatten måste hållas åtskilt från elektroniken. Forskarna har löst problemet genom att låta kylboxar med mängder av fina kanaler kyla baksidan av kretsarna. Man har inspirerats av människans blodomlopp och ser en likhet mellan våra kapillärer och de fina kylkanalerna.

Hela systemet rymmer tio liter vatten. Det pumpas med ett flöde av 30 liter i minuten runt i ett slutet system. Det 60-gradiga vattnet avger värme via värmeväxlare till fastighetens centralvärmesystem.

Med vattenkylning minskar energiförbrukningen med 40 procent jämfört med luftkylning av en lika kraftfull superdator.

Aquasar är resultatet av ett treårigt forskningssamarbete mellan IBMs forskningslaboratorium i Zürich , samt mellan ETH Zürich och Lusanne samt Schweiz kompetenscentrum för energi och mobilitet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt