Vattenfall bland Europas värsta miljöbovar

2005-10-04 11:50  
CO2-utsläpp

Världsnaturfonden pekar ut det statliga svenska energibolaget Vattenfall som en av Europas värsta miljöbovar. Alla Vattenfalls tyska brunkolsverk finns med på WWF:s lista ”Dirty Thirty”.

Vattenfall Jänschwalde (5).
Vattenfall har fyra brunkolskraftverk i Tyskland. Samtliga placerar sig högt på listan över Tysklands tio mest klimatförstörande kraftstationer när det gäller utsläpp av växthusgasen koldioxid.

Därmed hamnar Vatten också högt upp på listan över Europas 30 värsta kraftverk.

Vattenfall Boxberg (11).
Jänschwalde går in på femte plats, Boxberg på elfte, Schwarze Pumpe på sextonde och Lippendorf på nittonde plats.

Vattenfall Schwarze Pumpe (16).
- Kraftverksindustrin svarar för 37 procent av all koldioxid som produceras av människan, säger Imogen Zethhoven, chef för WWF:s globala kampanj "Power Switch!"

Koleldade kraftverk är de som släpper ut mest koldioxid och brunkolsverken är värre än stenkolsverken.

Vattenfall Lippendorf (19).
WWF gör varje år en lista över de minst effektiva kraftverken i EU mätt efter hur mycket koldioxid som de släpper ut för varje producerad kilowattimme el.

Det grekiska brunkolsverket Agios Dimitrios toppas listan. Samma kraftbolag, DEH, har ytterligare ett grekiskt brunkolsverk högt upp på listan, på fjärde plats.

Det tyska kraftbolaget RWE ligger också illa till med ett tyskt brunkolsverk, Fimmersdorf, på andra plats och två verk på sjätte och sjunde plats - Weisweiler och Neurath.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt