Vätgasladdaren ska passa i handväskan

2015-01-23 05:30  

Snart släpper svenska My FC sin nästa vätgasdrivna usb-laddare. Det nya är en enklare vätgasgenerator, inte större än ett kreditkort.

I höstas släppte My FC den andra generationen av sin vätgasdrivna usb-laddare, kallad Powertrekk 2.0. Liksom sin föregångare bygger versionen på bränsleceller som skapar den elektriska energin, och laddas med vatten och en liten saltpuck. Pucken innehåller natriumborhydrid, som frigör väte till bränslecellerna när det reagerar med vattnet.

– Vi har valt att skapa vätgas i stället för att lagra det, sammanfattar Björn Westerholm, My FC:s vd.

Powertrekk 2.0 har nästan tre gånger så hög kapacitet som den första versionen – varje puck håller cirka 5 Wh – och kan ladda såväl surfplattor och actionkameror som mobiler och annan konsumentelektronik.

– Ska du exempelvis ut och campa en vecka så vet du hur många puckar du behöver för att kunna ladda telefonen, kameran och så vidare, säger Björn Westerholm.

Men redan nu är den tredje generationen på gång – och den skiljer sig markant från sina båda föregångare. Bränslecellen är densamma som tidigare, men i stället för vatten och saltpuck använder man en platt, rektangulär platta av plast och metall, obetydligt större än ett vanligt kreditkort.

Ny Teknik har fått bekanta sig med en dummyversion, och Björn Westerholm betonar att den färdiga designen inte är helt spikad ännu. Men huvudfokus är att öka användarvänligheten.

– Vi har genomfört kvantitativa och kvalitativa betatester tillsammans med mobiloperatören Tre, och identifierat vår huvudsakliga målgrupp. Vad de främst prioriterar är, i stigande ordning: Att priset på bränsle inte får överstiga 30 kronor per laddning. Att kapaciteten är tillräckligt hög. Och, framför allt, storleken och vikten – laddaren måste vara hanterbar, säger Björn Westerholm.

Dessutom är kvinnor underrepresenterade i den definierade målgruppen.

– Det ser vi som en svaghet hos konceptet. Så nu designar vi på ett sätt som även ska tilltala affärskvinnan.

Det nya konceptet ska lanseras på World Mobile Congress i Barcelona i början av mars, och innan dess vill Björn Westerholm inte avslöja alltför mycket om hur den nya bränsleenheten fungerar i praktiken.

Men han berättar att där saltpucken använder natriumborhydrid, bygger den nya tekniken på en vanlig korrosionsprocess.

– Det är helt enkelt den naturliga processen där joner angriper metaller och vätgas bildas. En process som vi snabbar på, säger Björn Westerholm.

Han räknar med att den tredje generationens vätgasladdare släpps i handeln under fjärde kvartalet i år.

– Vi har all teknik i våra händer, vi har fyra fabriker som tillverkar åt oss, vi behöver bara addera den nya kemin och formfaktorn. Det handlar om att tillföra ganska få parametrar, egentligen.

Powertrekk 2.0 – andra generationen av My FC:s vätgasdrivna usb-laddare.

My FC

Gör: Portabla bränslecellsladdare för konsumentelektronik.

Ort: Stockholm.

Grundat: 2005.

Anställda: 14.

Startade som en avknoppning från KTH. Nyligen nominerades företaget till Telekompriset i kategorin Årets teknikleverantör, som delas ut vid Telekomgalan den 4 februari.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt