Västerås har bästa webbhotellet i Sverige

2005-02-21 07:24  
Sam Nurmi, hotellägare

Den unge Västeråsentreprenören Sam Nurmi är innehavare av Sveriges bästa webbhotell – Loopia. Det är tidningen Internetworld som för andra året i rad testat alla svenska webbhotell och gett Loopia högsta betyget.

Nr 2/2005.
- Sammanvägning av stabilitet, helgsupport, pris, generös trafikgräns och det bästa statistikverktyget gör Loopia till Sveriges bästa webbhotell 2005, skriver Internetworld i veckans nummer.

Tidningen hade valt ut de 15 största av de cirka 200 webbhotell som finns i Sverige. Grundkravet var att de ska erbjuda registrering av .se-domäner, dataslösningar samt telefonsupport.

Fem webbhotell gick till final
När den åtta veckor långa testperioden var över stod fem webbhotell ut som bättre än de övriga med bättre tillgänglighet, support och service och rimliga priser.

I den allra sista gallringen för att få fram en vinnare kampades Loopia, Space 2U och FS Data.

Sam Nurmi, vd och grundare av Loopia.
Till slut blev det Loopia tog hem priset "Bäst i test", bara en armlängd före FS Data och Space 2U och med Aleborg Solutions och Digikom också tätt inpå.

Loopia fick 9 stjärnor av 10 medan de fyra svåraste konkurrenterna fick 8.

- Hög tillgänglighet, stort utrymme, bra pris, generös trafikgräns, snygg och funktionell kontrollpanel samt testets bästa statistikprogram gör Loopia till en vinnare. Pricken över i:et är telefonsupport på helgerna, lyder testgruppens omdöme.

Spray föll på dålig support
Sämst i test, med bara 3 av 10 möjliga stjärnor, fick 1st Webhosting. Lägsta tillgänglighet och snål trafikgräns fällde 1st Webhosting.

Näst sist kom Wopsa med 3 stjärnor, trots fina omdömen som "billigt webbhotell med största utrymmet i testet". Men problemen att komma fram till supporten på telefon drog ned betyget.

Dålig tillgänglighet, orimligt lång svarstid från webbservern och obefintlig online-support fällde också Spray, trots låga priser och ett generöst webbutrymme. Spray fick 4 stjärnor.

"Telia lever i en svunnen tid"
Telia fick sex stjärnor och borde rimligen fått ett hyggligt omdöme - men icke. Internetworlds testgrupp beskriver i målande ordalag äventyret med att öppna ett webbhotell och beställa en .se-domän hos Telia.

"För att beställa webbhotell måste vi köpa en domän först. Domänköp av Telia kräver registrering på Telias Mina sidor, som i sin tur tvingar oss att vänta på att en kod ska skickas med vanlig post. När koden kommit går det bra att beställa domän. Det är inte underligt att en .se-domän kostar 1.112 kronor hos Telia - något som du betalar 162 kronor för hos Loopia. Sedan måste vi beställa webbhoteller via fax(!) för att senare få användaruppgifterna med vanlig papperspost, skriver Internetworld uppgivet.

Internetworld fortsätter att berätta om sina nära-döden-upplevelser med Telias support, rutinerna för e-postkonto och försöken att lägga upp en hemsida med hjälp av ett ftp-program.

- Televerket, ursäkta Telia, lever i en svunnen tid, skriver Internetworld.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL