Varning för nya bluffmejlen

2014-01-15 13:32  

Just nu cirkulerar ett nytt bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket. Myndigheten varnar skarpt för att klicka på länkar eller bilagor och polisens nya bedrägericenter, NBC, är inkopplade.

- Vi varnar nu starkt för den här typen av mejl. Helst ska de inte öppnas alls eftersom det hittills är oklart om de också för med sig skadlig kod som placeras i datorn. Vi vet inte varför den här vågen kommer just nu, säger Anders Olofsson, förundersökningsledare vid polisens nyinrättade nationella bedrägericenter, NBC, till Ny Teknik.

Och frågan är i allra högsta grad aktuell. Sedan en vecka tillbaka varnar Skatteverket för att ett nytt så kallat bluffmejl som sänds i myndighetens namn är i omlopp. Och det finns i flera olika former. Exempelvis förekommer varianter där mottagaren uppmanas att öppna en bifogad fil som sägs innehålla tips på deklarationsavdrag. En annan metod är att bedragaren skickar ut mejl i Skatteverkets namn innehållande länkar till en webbsida där adressaten luras att ange kontouppgifter för var skatteåterbäringen ska sättas in. Rubriker som förekommer på dessa mejl är exempelvis "moms", "faktura", "skattekonto" eller "kassaregister".

- Det är viktigt att veta att Skatteverket aldrig skulle fråga efter några som helst kortuppgifter. Vi kan fråga efter kontonummer för insättning av skatteåterbäringen i samband med inkomstdeklarationen men då är det alltid kopplat till användande av e-legitimation, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Ny Teknik.

Går det att se om mejlet kommer från er eller inte?

- På mejladressen kan det vara svårt eftersom de som utnyttjar den här typen av metoder ibland falskt uppger avsändare som exempelvis "skatteverket.se" eller liknande. Men själva mejltexten är ofta taffligt skrivet med både stavfel och grammatiska konstigheter, säger Kay Kojer.

Vad ska man göra om man får ett sådan här mejl?

- Vår uppmaning är att direkt slänga mejlet och absolut inte klicka på några länkar eller bilagor. Sedan uppmanar vi alla att polisanmäla detta eftersom det är bedrägeri eller bedrägeriförsök, säger Kay Kojer.

Men på polisens nyinrättade bedrägericenter, NBC, vilket i april ska vara färdiginflyttat i Säkerhetspolisens gamla lokaler på Polhemsgatan i Stockholm, är mycket oklart kring dessa falska mejl.

Vet ni vem det är som skickar?

- Nej, tyvärr vet vi inte det i dagsläget. Vår bedömning är att det ligger någon form av organisation bakom. Men vi kan inte säga om den är stor eller liten. Eller om den agerar från Sverige eller från utlandet, säger Anders Olofsson, vid NBC.

Hur många är drabbade?

- Det vet vi inte heller. Men vi kan se att vi får in anmälningar där människor också fått falska mejl från banker med liknande falskt innehåll, säger Anders Olofsson.

Anledningen till att man inte vet hur många som är drabbade förklaras med att anmälningarna kring den här typen av brott faller in under flera olika brottsrubriceringar.

Olle Nygårds

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt