Digitalisering

Varning för nya bluffmejlen

Just nu cirkulerar ett nytt bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket. Myndigheten varnar skarpt för att klicka på länkar eller bilagor och polisens nya bedrägericenter, NBC, är inkopplade.

Publicerad

- Vi varnar nu starkt för den här typen av mejl. Helst ska de inte öppnas alls eftersom det hittills är oklart om de också för med sig skadlig kod som placeras i datorn. Vi vet inte varför den här vågen kommer just nu, säger Anders Olofsson, förundersökningsledare vid polisens nyinrättade nationella bedrägericenter, NBC, till Ny Teknik.

Och frågan är i allra högsta grad aktuell. Sedan en vecka tillbaka varnar Skatteverket för att ett nytt så kallat bluffmejl som sänds i myndighetens namn är i omlopp. Och det finns i flera olika former. Exempelvis förekommer varianter där mottagaren uppmanas att öppna en bifogad fil som sägs innehålla tips på deklarationsavdrag. En annan metod är att bedragaren skickar ut mejl i Skatteverkets namn innehållande länkar till en webbsida där adressaten luras att ange kontouppgifter för var skatteåterbäringen ska sättas in. Rubriker som förekommer på dessa mejl är exempelvis "moms", "faktura", "skattekonto" eller "kassaregister".

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här