Världspremiär för 4g idag

2009-12-14 08:16  
€g-modemen levereras av Samsung.

Telia Sonera blir först i världen med 4g. Idag öppnar bolaget sina 4g-nät i både Stockholm och Oslo. Därmed delar Ericsson och Huawei på förstaplatsen.

– Ett historiskt ögonblick, säger Ericssonchefen.

Idag kör alltså Telia Sonera igång sina 4g-nät i de två huvudstäderna.

Ericsson har levererat systemet i Stockholm, och kinesieska Huawei lösningen till Oslo.

De två konkurrenterna har tävlat om att bli först. Men Telia Sonera väljer alltså att låta det bli oavgjort mellan de två leverantörerna.

Mycket politik ligger bakom den samtidiga premiären. Citatet från Telia Soneras högsta mobilchef är exakt den samma i Huaweis och Ericssons pressrelease – bara företagsnamnet är utbytt:

– Vi är mycket stolta over att bli världens första operator som kan erbjuda sina kunder 4g-tjänster. Tack vare det framgångsrika samarbetet med Ericsson kan vi erbjuda 4g till våra kunder i Stockholm tidigare än planerat, säger Kenneth Karlberg, chef för mobiltetstjänster på Telia Sonera i Ericssons pressrelease.

Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg är stolt over det historiska ögonblicket står det i pressreleasen.

– Den nya tidens mobilt bredband har just börjat idag, Med lte, så kallad 4g, har din upplevelse av mobilt bredband flyttat sig till ojämförliga nivåer. Lte hastighet ger dig en fullständigt självklar känsla av tillgång till bredband, säger han.

Medan Huaweis Europachef Yu Chengdong väljer att uttrycka sig så här:

– I samarbete med Telia Sonera började Huawei denna resa för elva månader sedan för att introducera det mest avancerade mobila bredbandstekniken på jorden för Oslos invånare. Målet uppnåddes på relativt kort tid, vilket visar vår beslutsamhet att påskynda kommersialiseringen av LTE-lösningen. Operatörer som Telia Sonera kan nu realisera de ekonomiska fördelarna med många nya applikationer för ultra bredbandstjänster.

Telia Sonera har bjudit in till en presskonferens klockan 12 idag.

Mer om: 4G Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt