Världens tunnaste fönstersensor kommer från Lund

2015-06-17 05:45  

Fönstersensorn Strips är tunnare än tre millimeter och monteras mellan fönsterbåge och fönsterkarm så att den inte syns. Lundaföretaget Sensative som utvecklat den samlar nu in pengar för att starta produktion.

Enligt Sensative är Strips världens tunnaste magnetsensor för dörrar och fönster. Tanken är att det både är snyggare och säkrare om sensorn kan döljas mellan karm och fönsterbåge eller dörrblad.

Sedan knappt en vecka samlar Sensative in kapital via en kampanj på crowdfundingsajten Indiegogo för att starta produktion, och efter sex dagar har knappt 15 000 dollar av målet på 25 000 dollar kommit in.

Sensorn som monteras med en självhäftande yta, kommunicerar trådlöst med tekniken Z-wave och kan via en internetansluten gateway och en molntjänst kontrolleras från en mobil. Den kan då skicka meddelanden när en dörr eller ett fönster öppnas, eller om något fönster lämnats öppet.

Utvecklingsarbetet har pågått i ett par år, från en centimetertjock prototyp till den nuvarande knappt tre millimeter tjocka sensorn. Viktiga pusselbitar är ett specialdesignat batteri som uppges räcka för tio års drift, samt ett tunt och starkt skyddande plastskikt som gör att sensorn tål både inomhus- och utomhusmiljö. Den ska också tåla temperaturer mellan -30 och + 80 grader.

I elektroniken finns två processorer – en huvudprocessor med extremt låg strömförbrukning, och en processor för kommunikation via Z-wave, som väcks bara vid behov. I den första versionen kommer möjligen även en temperatursensor att byggas in, och längre fram även en vibrationssensor som kan ge larm om ett fönster krossas, utan att det öppnas.

Idén till sensorn föddes 2012 då grundarna Fredrik Westman och Anders Hedberg deltog med en liknande sensor i en innovationstävling arrangerad av fönstertillverkaren Inwido. De vann inte med gick vidare med projektet.

Senare anslöt nuvarande vd:n Mats Pettersson som har lång erfarenhet av produktutveckling i mobilbranschen vid Sony Mobile, och i dag arbetar omkring tio personer i bolaget.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Ps9wev4Zyuc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Prova vår heldigitala tidning Digital Teknik – just nu 6 nummer för 149 kronor!

Mats Lewan

Mer om: Sensor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt