Världens superdatorer sedan 1990-talet

Grafik: Jonas Askergren Fakta: Simon Campanello

GRAFIK. Utvecklingen har varit enorm – där beräkningarna gått från att räknas i gigaflops till teraflops, sedan petaflops, och snart exaflops.

I juni tog den amerikanska superdatorn Summit över tronen som världens snabbaste. Under rätt förutsättningar kan den passera en prestanda på 1,88 exaflops. Det motsvarar 1,88 triljoner beräkningar i sekunden.

I testmiljö går det lite långsammare. The Summit är anpassad för AI-beräkningar. Där får superdatorn nöja sig med 122,3 petaflops, vilket ändå är rejält mycket snabbare än den näst snabbaste superdatorn Sunway Taihulight med prestandan 93 petaflops.

Nästa dator ska klara exaflops

Under åren har utvecklingen gått med raska steg framåt för superdatorer och man pratar om erorna där beräkningarna gått från att räknas i gigaflops till teraflops och sedan petaflops. Nu står världen och väntar på den första datorn som klarar exaflops i riktiga testmiljöer. De tros dyka upp om några år.

Läs mer: Här är världens kraftfullaste superdator

Det är tre länder som ständigt konkurrerat om att bygga de snabbaste datorerna. Länge var det USA och Japan som hade dragkamp om titeln, men efter millennieskiftet kom Kina in som en ny supermakt och har dominerat den årliga rankinglistan Top 500.

Jonas Askergren

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt