Världens första dator av kolnanorör

2013-09-30 07:15  

En dator helt byggd av kolnanorör. Det har forskare vid Stanford University lyckats konstruera. Resultatet kan bli datorer som är snabbare och mer energisnåla än dagens.

Jakten på material som ska ta över stafettpinnen från halvledarmaterialet kisel när det gäller att konstruera allt snabbare datorer har pågått under de senaste 25 åren. Under de senaste tio åren har elektronik uppbyggd av kolnanorör seglat upp som ett alternativ. Nu rapporterar forskare vid Stanford University att de lyckats bygga en komplett dator av transistorkretsar tillverkade av de pyttesmå kolrören. Det har ingen lyckats med tidigare.

- Det har pratats en massa om att kolnanorör kan leda till en ny era inom elektroniken, men ingen har visat att det går att bygga ett helt digital system. Här är beviset, säger projektledaren Subhasish Mitra vid Stanford University.

Ännu så länge är datorn enkel och inte särskilt snabb. Men enligt forskarna kan resultatet på sikt bli datorer som överträffar dagens kiselbaserade datorer både när det gäller snabbhet och energisnålhet.

Tekniken bakom den nya datorn presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt