”Världen ägs av datanördar”

2013-11-07 14:04  

I Storbritannien ingår programmering i läroplanen från nästa höst. Även svenska elever borde lära sig programmera i skolan, anser it-kändisar Ny Teknik talat med.

Stödet för att införa programmering i skolan bland it-profiler är massivt. Chefer på storföretag som Ericsson, Saab och Autoliv förordar det. Det gör även tillfrågade dataprofessorer, och entreprenörer bakom framgångsrika företag som Axis, Tobii och TAT.

Hampus Jakobsson, medgrundare av it-bolaget TAT, som såldes till Blackberry för över 800 miljoner kronor, är övertygad.

– Programmering är ett grundläggande sätt att skapa. Precis som att lära sig laga mat eller laga en reva i sina byxor handlar det inte om att alla ska bli kock eller skräddare utan att man ska förstå och hantera sin omvärld, säger han.

Andra betonar vikten av att programmering lär barnen att tänka logiskt. Flera hoppas också att det ökar intresset för teknikstudier.

Karin Nygårds, lärare i årskurs 5 på Sjöstadsskolan i Stockholm, har startat sajten Teacherhack, för att driva frågan.

– För mig är det en demokratifråga. För att förstå hur det digitala samhället fungerar är kunskaper i programmering en förutsättning, säger hon.

Storbritannien har redan bestämt sig för att programmering ska ingå i läroplanen. Nästa höst ska barnen redan från fem års ålder lära sig skriva enkla program.

I USA har ett stort antal superstjärnor gjort gemensam sak i en film på Youtube för att hylla programmeringskonsten och dess betydelse för samhället.

Videon inleds med ett citat från Apples grundare Steve Jobs: “Alla i detta land borde lära sig programmera en dator eftersom det lär oss att tänka.”

Därefter berättar entreprenörerna bakom Facebook, Microsoft, Twitter och Dropbox om sina första programmeringserfarenheter. Klippet har redan setts av över 10 miljoner tittare.

I USA arrangeras ”the hour of code” 9–15 december, och då håller Facebooks Mark Zuckerberg och Microsofts Bill Gates varsin öppen lektion i programmering på nätet.

EU-kommissionär Neelie Kroes vill inte vara sämre. Nyligen utlyste hon ”Europe code week” med start måndagen den 25 november. Motiveringen är att programmering är ”morgondagens superkraft”.


Titta i bildspelet ovan för att se vad Sveriges it-elit svarade på frågan ”Trycker du att Sverige bör införa programmering i grundskolans läroplan?”Bildspel kan för tillfället inte visas ut i mobilversionen av Ny Teknik eller i vissa webbläsarversioner. Välj vanliga sajten för att se bildspel. /Ny Teknik.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt