Vård-pc öppnar ny marknad för Intel

2008-11-10 14:39  

Med Intels nya vård-pc kan en hjärtsvag person ta sitt blodtryck och få det övervakat av en sköterska på distans. Sedan kan hon videosamtala med doktorn. Med det nya vårdsystemet Intel Health Guide går företaget långt bortom sin upptrampade processorstig.

Processorjättens slogan ”Intel inside” har vi sett. Nu skulle det kunna vara dags att komplettera klistermärkesfloran med ”Intel utanpå” eller ”Intel runtomkring”.

Företaget har gjort en genombrytning för att dominera framtidens marknad för it i distansvården. Intel har tagit fram dels själva datorn som ska sitta hemma hos världens växande grupp åldringar, men dessutom hela programvarusystemet som behövs för att vårdpersonalen ska kunna övervaka stora grupper av patienter på distans.

Den nya Inteldatorn kallas Intel Health guide PHS 6000. Till datorn kopplar man in mätare från godkända tredjepartsleverantörer, till exempel för blodtryck, blodsocker, puls eller vikt.

Inbyggt har den högtalare, mikrofon och kamera för videosamtal med exempelvis en läkare. Den har pekskärm med 10,4 tums diagonal, och en hårddisk på 40 gigabyte. Burken väger fyra kilo.

Patienten kan genomföra diagnostiska mätningar själv, alternativt under videosamtal med en vårdanställd till exempel vid givna klockslag. När det är dags för videomöte kan maskinen ge signal med ljud eller blinkningar. När en patient får en åkomma kan personalen ge patienten tillgång till passande pedagogiska filmsnuttar.

Hos vårdgivaren kan övervakade patienter sorteras efter risknivån, och åtgärder koncentreras på dem där de är viktigast.

I augusti fick maskinen godkänt av USA:s läkemedelsverk FDA, enligt vad som kallas typ 2. För Intel var det företagets första medicinskt godkända system. Intel har lagt stor kraft på sin medicinska verksamhet i nio år, men det är först nu som produktportföljen börjar fyllas.

Nu genomförs småskaliga försök med produkten, men storskaliga utrullningar ska kunna ske inom ett år.

Enligt tidningen Electronic Engineering Times uppskattas hemsjukvård bara i USA omsätta motsvarande 15 000 miljarder kronor per år. Distansvård väntas omsätta uppåt 40 miljarder kronor år 2010, och över 200 miljarder kronor år 2015.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt