Var tredje leksak giftig

2008-12-17 08:17  

En tredjedel av alla leksaker som testats av en amerikansk miljöorganisation innehåller höga halter av giftiga ämnen. Värst är problemet i leksakssmycken.

När miljöorganisationen Ecology Center nyligen testade 1 500 leksaker visade det sig att var tredje innehöll höga halter av bland annat bly, kvicksilver och kadmium.

Tidigare har kinesiska företag anklagats för att tillverka leksaker som innehåller mycket höga halter av bland annat bly.

Nyligen dömdes den amerikanska leksaksföretaget Mattel att betala nästan 100 miljoner kronor i skadestånd efter att ha importerat två miljoner giftiga leksaker från Kina.

Men Ecology Centers undersökning– som finns samlad i en databas på hemsidan healthytoys.org – visar att det tillverkas farliga leksaker över hela världen.

Störst var problemet i leksakssmycken. I var sjätte smycke hittade Ecology Center halter av bly som låg långt över de amerikanska gränsvärdena.

De amerikanska leksaksföretagen har lovat att rensa sina produkter från giftiga ämnen. Arbetet ska vara klart i mitten av nästa år.

Jonas Hållén

Mer om: Leksaker Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt