Var har flest tillgång till 100 Mbit/s?

2016-03-16 09:09  
Foto: Pixabay

Att Stockholm toppar listan över flest andel hushåll med tillgång till 100 Mbit/s förvånar nog inte. Men tvåan och trean överraskar. PTS presenterade nya siffror i dag.

Två tredjedelar av alla hushåll och företag i Sverige hade tillgång till bredband på minst 100 Mbit/s i oktober 2015. Det rapporterar bredbandskartläggningen som presenterades i dag av PTS, Post- och telestyrelsen.

I Stockholm har 88 procent av hushållen tillgång till 100 Mbit/s faktisk hastighet.

Tvåa är Västerbotten, med en andel på 78 procent.

Trea är Gotland, med 76 procent. En kraftig ökning jämfört med året innan.

– Särskilt glädjande är att utbyggnaden sker i alla delar av landet, säger Catarina Wretman, stf generaldirektör på PTS, i en kommentar.

Orsaken är att utbyggnaden av fibernät fortsätter i hög takt, samt att yttäckningen för bredband i mobilnäten fortsätter också öka.

I oktober 2015 fanns täckning för bredband med en hastighet på minst 10 Mbit/s på 77 procent av Sveriges yta, enligt rapporten Mobiltäckning 2015. Det är en ökning med 26 procentenheter högre än året innan. PTS förklarar det med utbyggnaden med glesbygdsoperatören Net1:s teknikskifte från 3g till 4g, samt övriga operatörers fortsatta utbyggnaden av 3g och 4g.

Här finns rapporten om bredbandstäckning, mobiltäckning, och listan på tillgänglighet för bredband i olika län.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL