Vanliga cd och dvd får ingen höjd kassettavgift

2005-12-12 11:40  

Det blir ingen höjning av den så kallade kassettavgiften på vanliga cd och dvd. På återinspelningsbara skivor blir avgiften till rättighetsinnehavarna dock något högre - 5,20 kronor för en dvd-rw.

I dagarna blev ett nytt avtal klart om så kallade kassettavgifter på inspelningsbara skivor. Kassettavgifterna ger ersättning till upphovsrättsinnehavare.

Copyswede som representerar upphovsrättsinnehavarna har efter långa förhandlingar kommit överens med skivtillverkarnas organisation IMI, apparatleverantörernas förening SRL samt konsumentelektronikbranschen CE.

Avgifterna blir desamma som tidigare för vanliga cd och dvd: en krona för cd-r och 3,25 kronor för dvd-r.

För återinspelningsbara skivor höjs avgifterna till 1,60 kronor för cd-rw och 5,20 kronor för dvd-rw. Höjningen blev betydligt lägre än vad många befarat.

För mp3-spelare behålls den tidigare nivån 0,40 öre per Megabyte lagringsutrymme, medan den höjs för apparater med hårddiskinspelning till 0,35 öre per Megabyte, dock högst 350 kronor per apparat.

Det nya avtalet om ersättningar gäller från den 1 januari 2006. Förhandlingarna har pågått sedan innan sommaren.

Sverige fick i somras en ny lag om upphovsrätt. I samband med den gavs utrymme för en kraftig höjning av kassettavgiften. Tanken är att avgiften ska användas för att ersätta artister och andra upphovsrättsinnehavare för den kopiering som är tillåten för privatpersoner.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt