Vanlig tejp fixade ny nanoteknik

2013-09-04 11:16  
Vid framställningen av materialet med nanospringor används vanlig tejp (steg c och d) för att ta bort topparna av ett metallager och frilägga en metallfilm som sedan kan etsas bort.

Vanlig tejp visade sig vara lösningen i en ny metod för att framställa material med nanometersmala springor. Materialet kan få viktig användning i elektronisk och optisk utrustning.

Det nya materialet består av ett lager metall med tunna springor i, springor vars bredd är ner till en nanometer och dessutom noga kontrollerbar.

En av användningarna är att pressa ljus genom så smala springor – med öppningar som är hundrafalt kortare än ljusets våglängd – varvid intensiteten på ljuset när det passerar springan ökar upp till 600 miljoner gånger. Därigenom kan man skapa sensorer med mycket hög känslighet.

Det framgår av ett pressmeddelande från University of Minnesota där forskningen bedrivs.

Vid framställningen av materialet börjar man med en metallyta med ett reliefmönster av upphöjda och nedsänkta strukturer. Metallytan beläggs med en tunn metallfilm, enstaka atomer tjock.

Tjockleken på filmen avgör bredden på springorna i det slutliga materialet.

Nästa steg är att lägga ett tjockt metallager ovanpå filmen. Man har nu en yta med samma reliefmönster som från början.

Utmaningen är nu att ta bort upphöjningarna på detta mönster – genom att dalarna fortfarande är fyllda med det andra metallagret kommer man då att blottlägga kanten på den tunna filmen där den går lodrätt mellan det undre metallagret och det som lagts på sist. Och genom att etsa bort filmen friläggs springor av samma bredd.

Lösningen visade sig vara att använda vanlig tejp – genom att applicera tejpen ovanpå det andra metallagret kunde man enkelt ta bort topparna på reliefmönstret.

– Vår teknik är väldigt enkel men kan ändå skapa jämnstora och ultrasmala springor som vi aldrig kunnat åstadkomma tidigare. Vi hoppas att den snabbt kommer att användas av andra forskare, säger Sang-Hyun Oh, en av forskarna som lett arbetet.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt