Vallhundar öppnar dörren för nya robotar

2014-08-28 13:32  
Foto: AJ Morton

Ny kunskap om vallhundars förmåga att styra en flock får kan användas för att utveckla robotar i framtiden.

En forskargrupp med matematiker och biologer från Sverige och Storbritannien har undersökt hur vallhundar kan styra en flock får i rätt riktning. Studien publiceras den här veckan i tidskriften Journal of the Royal Society Interface.

Resultatet visar att hundarna arbetar efter mycket enkla regler. Om fåren är utspridda samlas de först ihop, därefter drivs flocken mot målet. På det sättet kan en hund klara av att transportera grupper med flera hundra individer.

Dessa två regler kom matematiker från Uppsala universitet fram till efter att ha konstruerat en algoritm och kört datorsimuleringar. Fynden bekräftas av experiment som medförfattarna från Storbritannien tidigare har utfört i Australien. Där mättes djurens positioner med hjälp av GPS-mottagare medan en hund samlade ihop och förflyttade en grupp av 46 får.

- När vi jämför datorsimuleringar av vår algoritm för gruppstorlek 46 med den experimentella datan finner vi slående likheter. Både visuellt i animeringar och kvantitativa mätningar av var hunden tenderar att befinna sig i relation till gruppen får, säger Daniel Strömbom, huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Algoritmen kan även användas för grupper större än 46 individer och kan därför ha flera möjliga tillämpningar i robotar. Till exempel kan den nyttjas i robotar som hjälper till att städa upp i naturen efter ett oljeläckage, hanterar grupper av boskapsdjur eller assisterar vid evakuering av rökfyllda lokaler.

- Fördelen med att använda en robot i stället för människor för att utföra dessa uppgifter är framför allt ökad säkerhet för människor och djur, säger Daniel Strömbom.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt