Välj rätt moln för alla dina bilder

2015-09-14 12:48  

NY TEKNIK TESTAR. Några hundratusen mobilbilder gratis på Flickr. Google har obegränsat med utrymme gratis. Men vad är haken?

För varje ny mobil som säljs så växer skaran användare som tar galet mycket bilder och filmar massor med högupplöst video. För många blir datamängderna snabbt ohanterliga, särskilt om man inte prioriterar urval och backuphantering.

Många har därför förlorat bilder och videoklipp som man gärna hade haft kvar när mobilen försvann eller hårddisken kraschade.

I de flesta fall hade en automatisk backup av bilderna räddat dem när mobilen tappades i vattnet/stals på krogen eller när hårddisken i den bärbara datorn plötsligt kraschade utan förvarning. En allt hårdare konkurrens har på senare tid dessutom gett världen flera olika alternativ när det gäller att lagra sina bilder och filmer i molnet.

I vintras chockade den nästan bårhusfärdiga fotolagrings-/delningstjänsten Flickr världen med att erbjuda 1 terabyte lagring helt gratis. Tidigare i somras när Google lanserade sin nya bildtjänst Photos gick man ett steg längre: de användare som accepterar nedskalning av riktigt högupplösta bilder till 16 megapixel och komprimering av alla bilder och filmer erbjuds från och med nu oändligt med lagringsutrymme. De som vill ha kvar originalstorlek och inte komprimera kan köpa 1 terabyte för 1000 kronor per år.

Flera andra lagringsaktörer, som Dropbox och Microsoft, har följt med och erbjuder nu 1 terabyte lagring för 930 respektive 649 kronor per år.

De olika tjänsterna skiljer sig en hel del från varandra. Medan Flickr och Google Photos är rena foto- och videolagringstjänster är Dropbox och Microsofts Onedrive mer allmänna lagringsplatser för filer i molnet. Microsoft har dessutom byggt ihop sin lagringstjänst med den nya prenumerationstjänsten Office 365 och är ett mer komplett verktyg för kontorsprogram. Apples Icloud är mer en allmän backuplösning för mobiltelefonen än en renodlad bildlagringstjänst.

För den som framför allt behöver backup för sina mobilbilder är gratisversionerna av Google Photos eller Microsofts Onedrive bra val.

För den som fotograferar med systemkamera och sparar bilderna i raw-format passar Dropbox eller betalversionen av Onedrive bättre.

Flickr erbjuder bäst möjligheter att tagga och ordna bilderna, men stöder tyvärr inte raw-format.

Apples lagringslösning Icloud är bästa för Iphoneanvändare som inte orkar bry sig och som inte vill ha något mer än backup. För den som fotograferar eller filmar lite mer kan det dock snabbt bli osannolikt dyrt.

För min egen del, med ett välorganiserat bildbibliotek på drygt 100 000 bilder, går Apple Icloud bort direkt på grund av extrem prissättning. Det gör också Flickr eftersom tjänsten inte stödjer bilder i raw-format.

Jag vill kunna synka delar av biblioteket lokalt för att arbeta vidare med bilderna i Photoshop. Av Dropbox, Google Photo och Microsoft Onedrive föredrar jag Dropbox, eftersom jag helt och hållet kan behålla mitt mappsystem. Dropbox har också smidiga verktyg för att samarbeta i olika mappar, där man kan tilldela olika användare olika befogenheter.

Onedrive rör till det genom att ändra bildens datum från fotograferingstillfället till tidpunkten från uppladdning till Microsofts servrar. Annars hade det varit ett intressant alternativ då jag redan betalar för tjänsten genom Office 365.

Google Photos lider av liknande problem med ett eget system för att organisera bilderna. Tjänsten verkar mer optimerad för mobilbilder som laddas upp direkt från mobilen än ett stort bibliotek med högupplösta raw-filer. Om jag bara hade det behovet skulle jag utan att tveka välja Google Photos.

Dels för att den är gratis och dels för den roliga ”assistenten” som skapar egna animationer, filmsnuttar och berättelser utifrån mina bilder. Till exempel identifierar den att jag varit på Gotland på semester och sätter ihop en berättelse utifrån platser och bilder. Den svenska marknaden saknar fortfarande ansiktsigenkänning, men när det blir aktiverat blir det kanske lättare att hitta bilder.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Ola Jacobsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt