Valfusk eller övervakning - vilket är värst?

2010-09-20 15:24  
Hemligt eller inte? Det ligger väl inte i politikernas intresse att kunna spåra röster till partier, tycker en av Ny Tekniks läsare. Foto: Scanpix samt Colurbox

LÄSARKOMMENTARER. Att kunna rösta elektroniskt i riksdags-, kommun- eller landstingsvalet är fortfarande en teknisk omöjlighet. Elektroniska val med hjälp av datorbaserade system är science fiction för Valmyndigheten och kommer inte att bli verklighet "på många år". Men redan i dag grubblar Ny Tekniks läsare på tänkbara för- och nackdelar med att digitalisera våra medborgerliga skyldigheter.

Signaturen Atlantis är först ut i läsardebatten i kommentarsfältet genom att ringa in två huvudproblem med nätröstning:

1. Du måste kunna säkert identifiera den röstande för att säkerställa att personen har rösträtt och bara röstar en gång. Hur ska man samtidigt kunna garantera att rösten är anonym och inte går att koppla till personen?

2. Hur kan man garantera att ingen står bakom axeln på den röstande och ser till att denne röstar "rätt"?

Och snart är debatten igång. Alvar svarar så här på frågan om id: Kan man väl lösa igenom att använda e-legitimation och se till att man sparar rösten enskilt från vem som röstat.

Men det är inte ett svar som Atlantis köper. ”Men hur ska den som röstar kunna vara säker på att det inte loggas hur han/hon har röstat?” undrar nu signaturen. Och läsaren Jal hakar på: ”Eller hur ska man vara säker på att allas röster hamnar på rätt parti?”

Oskar E tycker att frågan är konstig och jämför med andra områden där vi vant oss vid att använda nätet även för känslig information: ”Deklarationen törs allt fler skicka med sms eller på internet. Trots att det handlar om den egna ekonomin.”

Och Erik menar att redan med dagens analoga system, där många förtidsröstar, kan ens röst spåras: ”Förtidsröstar du så skickar du din röst i ett kuvert. Kuvertet innehåller ditt namn och din röst. Hur kan du vara säker på att detta inte loggas?”

Signaturen Dataingenjören argumenterar för dagens öppna val: ”Det är en enkel valprocess som relativt enkelt kan övervakas på så gott som alla nivåer. Visst kan man fuska med förtidsröstningen men hur tusan skall man få till samma övervakningsmöjligheter av e-röstning som hanteras av, för flerparten, oläslig kod?”

Läsaren Lenengen är inne på att själva valhemligheten är överskattad:

”Det är väl inget stort problem om rösten identifieras, så kan man komma bort från valfusk. Men det ligger väl inte i politikernas intresse att kunna spåra röster till partier.”

Men Janne håller inte med:

”Visst ligger det i politikernas intresse att veta vilket parti någon röstar på. Du är inte politiker, helt klart. Sök på Google Socialdemokraterna övervakning kommunister

En sådan övervakning underlättas ju enormt om man vet vilka som röstar på partiet.”

Ytterligare en skeptiker hakar på och tipsar om videoklipp: I USA har de stora problem med det elektroniska valsystemet. Titta på filmer på YouTube om detta till exempel: http://video.google.com/videoplay?docid=3875476549496397083#

Anders tar upp en annan demokratisk vinkel på frågan huruvida smidigare val skulle förstärka medborgarnas rättigheter: ”Elektroniska val riskerar att bli obehagligt enkla och billiga att genomföra. Medborgarna kommer att kräva att systemet överförs till folkomröstningar. Med fler folkomröstningar kan inte politikerna köra över vanligt folk lika enkelt längre.”

Flera Ny Teknik-läsare är inne på att den tekniska lösningen för nätröstning inte nödvändigtvis måste vara avlägsen. Krypton, engångslösenord och valkoder är förslag som dyker upp. Men signaturen TL påpekar att det bästa inte behöver bli det godas fiende: Att rösta elektroniskt behöver ju inte innebära att man röstar hemifrån. Röstningen kan ju ske precis som idag i vallokaler. Fördelen är att man slipper räkna alla röster för hand.

På måndagseftermiddagen hade artikeln om nätröstning drygt 80 kommentarer. Läs alla här.

Nätet kniper förstaplatsen

I den omröstning som pågått på Ny Tekniks nätupplaga under helgen hade på måndagseftermiddagen cirka 3 900 läsare svarat på frågan ”hur vill du helst rösta?”.

Så här svarar de:

  • I lokal på valdagen 28%
  • Förhandsrösta 14%
  • Elektroniskt 57%
  • Inte alls 1%

Katarina Ellemark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt