Vågar du lämna över dina filer till Google?

2012-05-16 10:36  
Google har nu skapat sitt eget lagringsutrymme på nätet. Foto: Colourbox

Efter år av rykten har Google lanserat sin lagringstjänst i molnet. Google Drive är redan nu en värdig utmanare till de etablerade nätdiskarna. Men det är som filsystem till operativsystemet Chrome OS den kommer att bli riktigt intressant.

Med Google Drive ger sig sökjätten in i ett getingbo. Dropbox är en favorit för många, Microsoft har Skydrive och Apple Icloud. Och vid sidan av dessa finns många andra som gör unge­fär samma sak: erbjuder lagringsutrymme på nätet för att göra användarnas dokument och bilder tillgängliga, oavsett om man för tillfället sitter vid sin dator, använder sin mobiltelefon eller lånar en dator hemma hos en vän.

Här och nu skiljer sig Google Drive inte mycket från konkurrenterna. En speciell mapp dyker efter installation upp på hårddisken. Alla filer som sparas där skickas vidare till Googles servrar och därifrån vidare till alla andra datorer och mobiltelefoner som är kopplade till Drive-kontot.

Men Drive har, precis som Microsofts Skydrive, också en tydlig koppling till företagets kontorslösningar. Faktum är att Google Docs till och med fått byta namn för att bli en del av Google Drive.

En annan trevlig funktion hos Drive är ocr-tolkningen, som läser text i bilder och gör den sökbar.

Det riktigt intressanta är dock inte vad Google Drive är i dag, utan de planer som finns för tjänsten fram­över. Den som använder Googles webbläsare Chrome kan få en försmak. I Chrome Web Store, webb­läsarens app-butik, finns knappt 30 program som redan fått Drive-koppling. Ett exempel är bildprogrammet Aviary.

Då behöver man inte längre använda ett program installerat i datorn för att göra enklare bildbehandling, det går lika bra att göra det från webbläsaren.

För den som använder Windows, OSX eller Linux är nyttan med de möjligheterna begränsade. Men i det molncentrerade Chrome OS erbjuder Google ett alternativ till de traditionella operativsystemen.

Ett av bristerna i Chrome OS har dock varit avsaknaden av ett vettigt filsystem. Google Drive ger Chrome OS ett filsystem som är direkt kopplat till alla andra datorer som användaren brukar använda. En tidig testversion där Drive är ett lagringsalternativ i Chrome OS är redan släppt.

När den är färdigutvecklad kan det innebära att instegströskeln till ­Chrome OS sänks rejält.

Efter lanseringen blev det en diskussion om användarvillkoren för Google Drive. Enligt dem ger man Google rätt att bland annat kopiera, tillhandahålla och bearbeta filerna som laddas upp.

Villkoren skiljer sig inte nämnvärt jämfört med konkurrenter som Dropbox och Microsoft Skydrive. Det är rättigheter som företagen måste ha för att kunna tillhandahålla tjänsten. Ett kvarstående frågetecken när det gäller Google är företagets rätt att använda innehåll för marknadsföring.

För den som vill lagra dokument i molnet men ändå behålla kontroll över dem är kryptering med exempelvis Truecrypt lösningen.

Google Drive

Bra

Enkelt att komma igång med.

Relativt gott om utrymme, 5 GB, utan att man betalar för tjänsten.

Den täta kopplingen till Googles kontorslösningar, som ­tidigare rymdes under namnet Google Docs.

Dåligt

Än så länge mobil­klient endast för ­Android. Iphone är på gång.

Ingen äkta synkronisering av dokument skapade med Googles kontorsverktyg. Istället är dessa filer bara länkar till webbversionen och öppnas därför i webbläsaren. Med Offlineläge går det att titta på filerna utan uppkoppling, om man använder Chrome, men inte att redigera dem.

Anders Thoresson

Mer om: Lagring Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt