”Vad hade Ericsson varit utan Televerket?”

2011-11-22 23:00  
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt vill öka exporten till Indien. Foto: Jörgen Appelgren

Televerket och Ericsson, Statens Järnvägar och Asea. Det tidigare så framgångrika samarbetet mellan staten och näringslivet måste återuppstå om Sverige ska ha en chans i framtiden. Det säger Håkan Juholt i en intervju med Ny Teknik.

Efter lägenhetsaffär och ”förlåt mig”-turné är socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt sugen på att prata sakfrågor. När Ny Teknik träffar honom på riksdagskansliet i Stockholm tar han avstamp i en annan resa han nyligen gjort till Indien.

– De frågar hur vi kunde blir ett ledande industri- och välfärdsland. Svaret är en nära samverkan mellan staten och företagen. Vad hade Ericsson varit utan Televerket?

Håkan Juholt vill skaka nytt liv i strategiska samarbeten mellan stat, industri och akademi. Staten ska fungera som motor för att få fram innovationer som också kan exporteras.

I ett första steg vill socialdemokraterna satsa två miljarder kronor de närmaste tre åren inom områden som energi, hälsa och transporter, ett förslag som också presenterades i skuggbudgeten tidigare i höstas.

– De senaste fem åren har inneburit ett brott i en gammal tradition med gemensamma branschprogram. De behövs om vi som ett litet land ska klara oss i konkurrensen.

Regeringens satsning på innovationsupphandling är ett steg i rätt riktning, men ambitionerna måste vara större, anser Håkan Juholt.

Till de strategiska programmen vill han lägga satsningar som gratis exportrådgivning till små och medelstora företag.

– Vi har en situation med väldigt tung export till avstannande ekonomier, medan exporten till Indien inte är större än den till Estland. Ska vi vända på detta krävs ökad närvaro och jag har till exempel drivit på att vi ska öppna konsulatet i Bombay.

Ett annat problem är bristen på riskkapital i tidiga skeden. Håkan Juholt vill lägga ner det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform, som startades av alliansregeringen 2009 med tre miljarder i kapital och med uppdrag att satsa pengar i nya företag inom fordonsindustrin.

– Det är ett stort fiasko och har inte fungerat, säger han, men kan inte precisera varför.

– Jag har begärt en utvärdering, läst och konstaterat att det inte blivit som det var tänkt.

Han anser att de tre miljarderna i stället ska läggas i en ny fond, som ska satsa på innovativa företag i fler branscher.

Håkan Juholt om...

...sitt teknikintresse:

" Jag är väldigt teknikintresserad men fruktansvärt oteknisk. En gång lånade jag min pappas bil och när jag skulle hälla på ny olja hällde jag den i spolarvätsketanken.”

...regeringens satsning på nya platser på civilingenjörsutbildningen:

"Utmärkt, men det är för lite. Vi är ett ingenjörsland.”

...undervisningen på de tekniska högskolorna:

"Det får inte bli torrsim. Det måste också testas, byggas och bli nya produkter.”

...regeringens sänkning av restaurangmomsen:

"Vi vill lägga pengarna på investeringar i utbildning.”

...teknikimport:

"Jag vill ge uppdraget till någon myndighet att också jobba med att ta hem forskningsresultat från utlandet som vi kan fortsätta att utveckla i Sverige.”

...höghastighetsbanor för järnväg i Sverige:

"Ja, absolut!”

Marie Alpman

Mer om: Telia Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt