Vad gör egentligen Google i Stockholm?

2010-09-14 10:45  
– Jag gillar också att alla i företaget får tycka till. Vi kan maila frågor till grundarna Sergey Brin och Larry Page varje fredag, berättar Serge Lachapelle på Google i Stockholm. Foto: Jörgen Appelgren

På Google i Stockholm jobbar inte bara säljare. Där finns 20 programmerare som jobbar med fyra av Googles projekt.  Ny Teknik har träffat Serge Lachapelle, som leder projekten.

Serge Lachapelle började på Google 2007, när Luleå-företaget Marraetch köptes upp. Han är 37 år, född i Kanada och har en civilingenjörsexamen från Montreal.

Efter ett år som utbytesstudent i Luleå och sommarjobb på Ericsson, började han doktorera på Lunds tekniska universitet. I Luleå var han med och startade Marratech, som utvecklat en tjänst för videochatt.

– Vi sökte samarbete med en massa större företag, och till sist köptes vi upp av Google, och det var då jag kom hit.

Det är Serge Lachapelle som basar för de 20 programmerarna i Stockholm.

– Jag är väl produktchef, även om jag inte gillar ordet chef. Jag försöker styra utvecklingen av produkterna i vår roadmap.

På Google i Stockholm jobbar man nu med fyra utvecklingsprojekt.

  • Google Analytics, ett verktyg som hjälper företag att analysera trafiken och förbättra sin egen webbsajt.
  • Google Public Data Explorer, en vidareutveckling av programvaran Trendalyzer ägd av det svenska företaget Gapminder, som Google också köpt.
  • Google Talk, chattmeddelande som utvecklas i Stockholm, och som används I operativsystemet Android och webbläsaren Chrome.
  • Google Video Chat, som baseras på kunskap Marratech.  Här kan ni se Serge Lachapelle  förklara tjänsten: http://www.google.com/support/chat/bin/answer.py?answer=159499

Google i Stockholm räknar med att ha minst dubbelt så många ingenjörer anställda inom ett år. Uppemot 40 personer. 

– Vi letar vi aktivt efter folk som är bra på signalprocessorer. Vi letar bland annat på KTH, Chalmers och i Uppsala. Och så köpte vi nyligen företaget Gips, som är duktiga på talkodare.

Köpet av norsk-svenska Gips, Global ip solutions, är Googles tredje förvärv av teknik med svenska rötter.

Stockholmskontoret bestämmer inte på egen hand över vilka som slutligen rekryteras. För att få ett jobb i Sverige intervjuats man alltid också av Googlefolk från andra kontor, som London, Munchen eller Tel Aviv.

Google är känt för att låta sina anställda jobba med egna projekt en dag i veckan. Vad gör du?

– Jag har jobbat med vårt senaste uppköp, Gips, på mina fria 20 procent, Gips. Men det projektet är upp i 100 procent nu.

Hur mycket jobbar du?

– Kanske 60 timmar i veckan.

Och tjänar?

– Tror att jag ligger i den översta 10-procentskvartilen i Sveriges Ingenjörers lönestatistik.

Vad tycker du är det bästa med att jobba för Google?

– Jag uppskattar att vi som jobbar här får del av Googles framgång. Bonusen styrs av hur bra man själv lyckats, men också av företagets framgång.

– Jag gillar också att alla i företaget får tycka till. Vi kan maila frågor till grundarna Sergey Brin och Larry Page varje fredag.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt