Utvecklarversion av nya Android har släppts

2016-03-11 09:44  
Foto: Pixabay

Tvådelat fönster och enklare hantera flera appar samtidigt blir nyheter i N.

Nya Android-versionen, vars arbetsnamn är N, har släppts för förhandsvisning - något som förvånade många. Det handlar om en utvecklarversion, och den går hittills att ladda ned och testa för den som har Googles egen mobil, Nexus. Det rekommenderas dock inte att vanliga användare byter ut sitt operativsystem mot Android N. Normalt sett brukar Google vänta med att släppa en ny version av sitt operativssytem tills precis inför sin årliga utvecklarkonferens, Google I/O, som äger rum i mitten av maj.

"Genom att lansera en "work in progress"-version tidigt i utvecklingsstadiet kommer vi få mer tid att ta till oss och inkorporera feedback från utvecklare. Dessutom kommer den tidiga förhandsvisningen göra att vi kan lämna ifrån oss den sista N-versionen till tillverkare i sommar, så de kan få den senaste Android-versionen tidigare än någonsin" skriver Dave Burke, vice-chef på Android, på Android-utvecklarnas blogg angående släppet.

Här är några av de viktigaste nyheterna i Android N:

  • Multitasking-funktionen har utvecklats så att du kan ha flera appar igång samtidigt, och det här kommer dessutom kunna visas i ett tvådelat fönster. Genom att dra up eller ner kan du förstora det ena fönstret och förminska det andra.
  • Uppdatering av notifications-funktionen. Nu kan en enskild app skicka flera meddelanden i en och samma notifikation, och notifikationen kan förstoras så att du kan läsa den mer i detalj. Utöver det ska det gå att svara på ett meddelande direkt via en notifikation, i stället för att gå vidare till själva appen.
  • Förbättrad batteribesparingsförmåga. Den nya versionen av verktyget Doze gör att du nu sparar batteri när skärmen är släckt.
  • Snabbinställningar är synliga som en bård i överkanten av skärmen när man drar ned rullgardinen, i likhet med hur det ser ut i Samsungs mobiler.
  • Det går att kontrollera dataförbrukningen, genom att du kan välja hur mycket data du vill att varje enskild app ska kunna förbruka.
  • Både nya och gamla Android-versioner får förbättrat stöd för en rad Java 8-funktioner.

 

Android N får överlag bra betyg av The Verge, trots vissa buggar.

Det här är bara de första av många flera nyheter som Google kommer att lansera när utvecklingen av Android N har kommit längre.

 

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt