Utskott stoppade Telekompaketet

2009-04-22 09:13  

Internetanvändare ska inte kunna stängas av utan en föregående domstolsprocess. Det anser EU-parlamentets tunga industriutskott som i går kväll stoppade en överenskommelse kring EU:s nya Telekompaket.

Med 40 ja-röster och fyra nej-röster röstade industriutskottet, Itre, på torsdagskvällen, överraskande, nej till en överenskommelse med ministerrådet om att reformera EUs telekomregler.

Enligt förslaget skulle internetleverantörer på egen hand kunna begränsa eller stänga användarnas uppkoppling till internet, i de fall användarna exempelvis fildelar piratkopierat material eller begår andra brott.

Parlamentarikerna kräver att rätten till internet inte ska kunna inskränkas utan att saken prövats rättsligt i domstol.

Därmed blockerade utskottet överenskommelsen med ministerrådet kring hela det nya Telekompaketet.

Parlamentarikerna accepterade dock de delar av paketet som handlar om förbättrade konsumenträttigheter, reformerade regler för telekommarknaden och en ny telekommyndighet samt bättre möjligheter för medlemsstaterna att ge bidrag till bredbandsutbyggnad.

Man sa också ja till att de nationella Post- och telestyrelserna får rätt att tvinga dominerande marknadsaktörer att skilja telenät från försäljning av tjänster – så kallad funktionell separation.

Åtgärden får bara användas som ” en sista utväg”, det vill säga om konkurrensen på en marknad inte fungerar trots andra sanktioner.

Mer om: Itre Övervakning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt