Utredning slår hårt mot Lexbase

2016-09-15 16:16  
Foto: Per Larsson / TT

Tusentals dömda har hängts ut på nätet. Nu föreslås att den omstridda söktjänsten Lexbase inte längre ska skyddas av grundlagen.

Lexbase blev väldigt omskrivet när bolaget 2014 lanserade en tjänst på nätet, där det gick att söka på om människor förekommit i brott- eller tvistemål. Lexbase har ett så kallat utgivningsbevis och omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen

Men i Mediegrundlagskommitténs betänkande, som överlämnats till justitieminister Morgan Johansson (S), föreslås att sådana tjänster inte ska ingå i grundlagsskyddet.

– Vi föreslår en regel som innebär att vissa söktjänster på nätet som innehåller känsliga personuppgifter, till exempel hälsa eller lagöverträdelser, inte kommer att vara skyddade av grundlagen, säger Anders Eka, justitieråd och ordförande för kommittén, till TT.

– Man får titta på hur en sådan tjänst och andra liknande tjänster bedrivs. Sedan blir det väl en prövning i första hand av Datainspektionen som får en möjlighet att föreskriva olika krav, säger Anders Eka.

Läs mer:

Läs mer: Regler kring söktjänster kan skärpas

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att det finns mycket bra i utredningen

– Jag tycker att det är särskilt tillfredsställande att man knäcker den här Lexbase-frågan, säger han vid en pressträff.

Kommitténs betänkande tar bland annat även upp nya regler för den ansvarige utgivarens ansvar för publiceringar på till exempel en dagstidnings webbplats. Nu föreslås en huvudregel som säger att en utgivare inte ska vara ansvarig för materialet i mer än ett år.

Betänkandet ska nu ut på remiss.

Mer om: Lexbase

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt