Utredare vill splittra PRV

2002-06-24 10:29  

Patent- och registreringsverket, PRV, delas i två myndigheter. Den ena blir ett rent patentverk, men ansvar för att bevilja patent, samt registrera varumärken och mönster. Den andra myndigheten blir ett "bolagsverk" som ska driva PRVs registrering av bolag.

Förslaget till ny organisation kommer från en utredning som gjorts på uppdrag av Regeringen. Den bygger på en tidigare utredning som visade att styrningen av PRV är oklar. Detta ledde till att IT-projektet Bolit, som skulle förenkla registreringen av bolag hos PRV, kom att kosta över 280 miljoner i stället för beräknade 190 miljoner.

Idag är omkring 950 personer anställda hos PRV, varav hälften jobbar på bolagsavdelningen i Sundsvall. Utredarna tror att en uppdelning kommer att leda till kortare handläggningstider, men också att kostnaderna kommer att öka för den myndighet som får ansvaret för patenten. En delning av ansvaret för patent respektive bolag på olika myndigheter är dessutom mer lik den modell som finns i övriga europa, enligt regeringens utredare.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt