Utredare granskar odisciplinerat patentverk

2001-11-14 13:00  
Patent- och registreringsverket (PRV) har efter åratal av minus i kassan, oacceptabla handläggningstider, mångmiljonsatsning på ett oanvändbart IT-system och intern maktkamp dragit på sig regeringens missnöje.

Landshövdingen i Dalarna, Gunnar Björk, har fått i uppdrag att utreda en delning av verket, alternativt någon annan form av ombildning.

Verket har idag tre huvudavdelningar på tre orter. Bolagsavdelningen i Sundsvall med 520 anställda, varumärkesavdelningen i Söderhamn med 120 anställda och patentavdelningen i Stockholm med 300 anställda.

I Stockholm sitter den centrala verksledningen på åtta personer samt uppdragsavdelningen med 85 anställda.

Utlokaliseringen från Stockholm har skett av arbetsmarknadspolitiska skäl och i omgångar. Bolagsbyrån flyttade på 1970-talet, varumärkesbyrån i slutet av 1990-talet.

När varumärkena flyttade följde bara en person med, så hela avdelningen har återuppbyggts på nya stället.

Det har hittills ursäktat att handläggningstiderna ökat från stipulerade 10 månader till 22 i snitt. Men förseningarna har fortsatt även sedan regeringen förra året bestämde att det räcker om 75 procent av ärendena klarar 10-månadersgränsen.
Problembarnet har dock varit Bolagsavdelningen och dess IT-system Bolit, ursprungligen projekterat till 190 miljoner kronor.

- Slutnotan blev 280 miljoner och systemet kom aldrig till användning, säger Lena Stridsberg, handläggare på näringsdepartementet.

Bolagsavdelningen har odlat sin egen kultur utan mycket beröring med övriga PRV, vilket anses ha bidragit till att Bolit skenade. I direktivet till Gunnar Björk sammanfattas kritiken med orden "ledningen har ofta svårt att få genomslag för fattade beslut och styrningen har varit svag".

Översynen gäller också påverkan från EUs kommande gemenskapspatent. Tanken är att det ska räcka med en patentansökan för alla EU-länder, och att det ska bli billigare för de sökande.

- Men det kan betyda att de nationella patentverken förlorar patentavgifter och kunskap vilket får effekt på organisationen, menar Lena Stridsberg.

Gunnar Björk skall redovisa sitt uppdrag senast den 1 juli 2002.

Christer Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt