USA vill ha smygfartyg för sju miljarder styck

2001-01-17 13:00  
Ett topphemligt smygfartyg, svårfångat med radar, kan bli George W Bush första stora strid som ny president. Det första som väntar den nya USA-regeringen är beslut om en ny försvarsbudget och en rad militära projekt. I toppen på projektlistan finns ett nytt avancerat smygfartyg. Amerikanska flottan vill ha minst 32 stycken sådana till en beräknad kostnad av cirka sju miljarder kronor per styck.

DD-21 Zumwalt är en ny typ av krigsfartyg. Det blir i storlek som en amerikansk jagare men kommer bara delvis att ha jagarens funktion som skydd för kryssare och hangarfartyg. Beteckningen på DD-21 är "landattackjagare" och den kommer att bestyckas med mängder av missiler och kanonprojektiler. Fartyget ska naturligtvis kunna anfalla mål till sjöss, men framförallt på land.

Smygfartyget kommer att få en låg profil med ovanligt låga fribord. Det ska på så sätt bli svårfångat både med radar och andra spaningsmedel.

På de skisser som hittills presenterats påminner det nya fartyget i profil en hel del om ett av USAs första avancerade krigsfartyg, John Ericssons Monitor, men också både om svenska demofartyget Smyge och kustkorvetten Visby.

Det nya fartygets överbyggnad har konstruerats med många kantiga, vinklade ytor som kommer att byggas i armerade plaster och metaller. Inne i överbyggnaden får fartyget två olika avancerade radaranläggningar. Däcket kommer att vara helt rent, så när som vid strid, när det "fäller upp" två långpipiga kanoner.

Fartygets 155 millimeters kanoner och ammunition med extra drivsatser ska med hög precision nå mål på avstånd upp till 160 kilometer. För ännu längre skjutavstånd kommer DD-21 att ha Tomahawk kryssningsmissiler.

Till smygtekniken hör också drivsystemet, där gasturbinerna nere i fartygets inre kommer att överföra kraften till propellrarna på elektrisk väg, via generatorer och elmotorer. För detta system utvecklas för närvarande teknik med supraledande material som dels ska sänka vikten, dels ljudet från motorer och generatorer.

I undervattenskroppen kommer fartyget att ha en rad system för självförsvar som påminner om utrustningen hos en modern ubåt. För spaningen finns en avancerad multifunktionssonar, rader av detektorer samt skenmålsfällare mot torpeder och minor.

Allt ombord kommer att styras av ett, för fartyg, nytt och avancerat datorsystem som byggs upp med flerdubbel redundans som styrsystemet på ett flygplan.

Sven-Olof Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt