USA-topp: "Apple begår rena rama rånet"

2020-06-22 16:34  
David Cicilline sällar sig till Apples kritiker. Foto: AP/TT

Förra veckan kom nyheten att EU-kommissionen inleder två utredningar mot Apple, då man misstänker att techjätten kan ha brutit mot konkurrensregler. Nu sällar sig en ledande amerikanska politiker till den kritiska kören.

David Cicilline, demokrat och ordförande för representanthusets underutskott för konkurrensfrågor, menar att Apple använder sin styrka på marknaden för att ta ut orimliga avgifter i sin appbutik.

– Det är rena rama rånet – Apple mobbar människor att betala 30 procent eller förlora tillgång till marknaden. Det är förödande för små utvecklare som inte kan överleva på den typen av utbetalningar. Om det fanns verklig konkurrens på marknaden skulle det här inte hända, säger han till techsajten The Verge.

Läs mer: Techbolagen som (så här långt) är vinnare i coronapandemin

En av de högljuddaste kritikerna mot hur Apple hanterar konkurrensfrågor är svenska Spotify.

– Apple äger stadion, är domare, och spelar på ena laget samtidigt. Man använder den positionen för att gynna Apple Music gentemot Spotify, sade bolagets chefsjurist Horacio Gutierrez förra veckan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt