USA släpper taget om nätet

2016-09-09 15:20  
Foto: Pixabay

Från och med 1 oktober kan den ideella organisationen Icann ta över ansvaret för nätets domäner. Fast i praktiken blir skillnaden liten.

Icann, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, har redan nu ansvaret för bland annat domännamnssystemet på internet. Hittills har Icann haft avtal med USA:s motsvarighet till Sveriges näringsdepartement, Department of Commerce. Förutsatt att förslaget inte bromsas av den republikanska oppositionen kan det bli verklighet redan i oktober.

Patrik Fältström, forskningschef på Netnod, är sedan sex år tillbaka också ordförande för den rådgivande gruppen SSAC, Security and Stability Advisory Committee, som har hand om säkerhetsfrågor inom Icann. Han är en av dem som lett arbetet med övergången.

Vad innebär förändringen av kontrollen?

– Att USA:s möjlighet att lägga sig i beslut av Icann försvinner.

Men har de gjort det?

– Nej, men det är en principfråga.

Kommer förändringen att bli av?

– Det kommer nog hända, men det är fortfarande inte säkert när.

Varför är förändringen viktig?

– Därför att det är viktigt att alla har lika möjlighet att delta. Det här är första gången som man skapat en internationell organisation där alla, oavsett om man är ett land, ett företag eller privatperson, kan delta på lika villkor.

Finns det risk att någon annan aktör tar kontrollen nu?

– Som USA har sagt: Det är bara om Icann kan visa att de kan styra strukturerat så att ingen tar över, som de kommer att släppa kontrollen, så det är ingen risk.

Behöver personer som surfar på nätet bry sig om förändringen?

– Nej, det behöver man inte.

DNS-systemet

Domännamnssystemet, DNS, används bland annat för att översätta domännamn till ip-adresser, vilka används för kommunikation online. Exempelvis kan domännamnet nyteknik.se översättas till ip-adressen 52.208.207.74.

Speciellt ansvarar Icann för administration av toppdomäner, som .se, .com med flera.

Mer om: Domännamn Icann

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt