USA:s telemyndighet ska reglera internet

2015-02-05 15:16  
Bredbandsoperatörer, i USA åtminstone, är intresserade av att sälja gräddfiler till vissa kunder. Det riskerar att påverka innovationen, menar en del kritiker. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/TT

Den 26 februari röstar USA:s telemyndighet FCC om en ny, hård reglering av internetleverantörer. Nätbolagen jublar medan tele- och kabelbolag bereder sig på strid.

Tom Wheeler, ordföranden för USA:s telemyndighet FCC, har meddelat att han tänker införa "det starkaste skyddet för öppet internet som någonsin föreslagits av FCC". Det framgår av en debattartikel i tidningen Wired.

Myndighetens fem kommissionärer ska rösta kring förslaget den 26 februari.

Regelverket gäller det som kallas nätneutralitet – att det ska vara förbjudet för internetleverantörer att ge viss trafik företräde mot betalning, eller att strypa annan trafik. Debatten om nätneutralitet i USA har pågått i flera år.

Regleringen införs genom att internetanslutning, både fast och mobil, definieras under en paragraf i USA:s telelag som gäller telefonitjänster, vilket ger FCC möjlighet att ställa krav på öppenhet och likabehandling, samt att övervaka att regelverket följs.

Nätbolag som exempelvis Netflix jublar över FCC:s förslag, medan de stora internetoperatörerna – traditionella tele- och kabelbolag som Comcast och Verizon – protesterar och hävdar att regleringen kommer att innebära minskade investeringar i näten och mindre innovation.

Ett av målen med regelverket är att minska risken för missbruk av dominerande position på marknaden. Enligt FCC har omkring 96 procent av amerikanerna tillgång till högst två leverantörer av fast internet.

Liknande regelverk finns sedan många år i Europa. Sedan år 2000 finns också ett krav i Europa på tillträde till accessnät, det vill säga möjlighet för andra operatörer att ansluta till tele- och kabelbolagens ledningar fram till konsumenten. Tom Wheeler skriver i Wired att detta inte kommer att ingå i det nya regelverket.

 

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt