USA och EU överens om dataöverföring

2015-09-09 08:16  
Foto: TT

USA och EU har nått en överenskommelse om medborgerligt skydd för EU-medborgare vid dataöverföring av personuppgifter i jakten på brottslingar.

Avtalet ger européer rätt till rättslig prövning i USA om de anser sig felaktigt behandlade.

– När den träder i kraft kommer den här överenskommelsen garantera en hög grad av skydd vad gäller all personlig data som förs över Atlanten mellan brottsbekämpande myndigheter, säger EU:s justitiekommissionär Vera Jourova

Avtalet, som kommer efter fyra års förhandlingar och som skuggats av avslöjanden om amerikanska massövervakningar av data och telefonsamtal, bereder marken för EU:s planer på att samla uppgifter om flygpassagerare – något USA länge efterfrågat för bland annat jakten på terrorister och andra grova brottslingar.

EU har invänt att européer som anser sig felbehandlade inte haft möjlighet att söka upprättelse i domstolar i USA. Det ska de nu få, vilket Jourova kallar ett "viktigt steg" för den personliga integriteten och för att "återuppbygga förtroende" för överföringar av data mellan USA och EU.

För att avtalet ska träda i kraft måste först den amerikanska kongressen godkänna det.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt