USA hävdar att Ryssland ligger bakom hackerattackerna mot OS

2018-02-26 12:55  
De ryska herrarna vann OS-finalen i ishockey mot Tyskland med 4-3. Ryska agenter ska också ha hackat hundratals datorer som används av OS-organisatörerna i Pyeongchang, uppger anonyma amerikanska källor. Foto: TT

Den ryska underrättelsetjänsten försökte få det att verka som att Nordkorea angrep OS i Pyeongchang. Det hävdar anonyma amerikanska källor.

Ryska agenter ska ha hackat hundratals datorer som används av OS-organisatörerna i Pyeongchang. Det uppger två anonyma amerikanska tjänstemän för tidningen Washington Post.

De olympiska spelen utsattes för ett omfattande cyberangrepp under OS-invigningen den nionde februari. Spelens hemsida låg nere, biljettsystemet krånglade och vissa sändningar tros ha störts. Organisatörerna har bekräftat att attacken ägde rum, men inte velat spekulera öppet i vem som ligger bakom den.

Men Washington Posts källor citerar hemligstämplad information som tyder på att det var rysslands militära underrättelsetjänst GRU som utförde attackerna - och att de försökte få det att se ut som att Nordkorea låg bakom dem.

GRU ska enligt rapporterna ha använt Nordkoreanska IP-adresser och använt "andra taktiker" för att rikta uppmärksamheten mot Pyongyang istället för Moskva.

Det är inte första gången ryska aktörer pekas ut som skyldiga för OS-relaterade attacker. Efter OS i Rio de Janeiro 2016 läckte hackergruppen Fancy Bears, med starka kopplingar till GRU, medicinska journaler tillhörande flera amerikanska atleter. I januari ska samma grupp ha stulit och läckt mejl från Internationella olympiska kommittén, IOK.

Simon Campanello

Mer om: Hackare Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt