USA hävdar att Ryssland ligger bakom hackerattackerna mot OS

2018-02-26 12:55  
De ryska herrarna vann OS-finalen i ishockey mot Tyskland med 4-3. Ryska agenter ska också ha hackat hundratals datorer som används av OS-organisatörerna i Pyeongchang, uppger anonyma amerikanska källor. Foto: TT

Den ryska underrättelsetjänsten försökte få det att verka som att Nordkorea angrep OS i Pyeongchang. Det hävdar anonyma amerikanska källor.

Ryska agenter ska ha hackat hundratals datorer som används av OS-organisatörerna i Pyeongchang. Det uppger två anonyma amerikanska tjänstemän för tidningen Washington Post.

De olympiska spelen utsattes för ett omfattande cyberangrepp under OS-invigningen den nionde februari. Spelens hemsida låg nere, biljettsystemet krånglade och vissa sändningar tros ha störts. Organisatörerna har bekräftat att attacken ägde rum, men inte velat spekulera öppet i vem som ligger bakom den.

Men Washington Posts källor citerar hemligstämplad information som tyder på att det var rysslands militära underrättelsetjänst GRU som utförde attackerna - och att de försökte få det att se ut som att Nordkorea låg bakom dem.

GRU ska enligt rapporterna ha använt Nordkoreanska IP-adresser och använt "andra taktiker" för att rikta uppmärksamheten mot Pyongyang istället för Moskva.

Det är inte första gången ryska aktörer pekas ut som skyldiga för OS-relaterade attacker. Efter OS i Rio de Janeiro 2016 läckte hackergruppen Fancy Bears, med starka kopplingar till GRU, medicinska journaler tillhörande flera amerikanska atleter. I januari ska samma grupp ha stulit och läckt mejl från Internationella olympiska kommittén, IOK.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt