Uppstickare utmanar Teracoms tevemonopol

2003-12-11 12:44  
Släpp in oss!

Ett nystartat litet svenskt bolag utmanar Teracoms monopol på tevesändningar till vanliga antenner. Bolaget har vänt sig till Konkurrensverket och PTS med kravet att få plats i det digitala marknätet. För tevebolagen hägrar 25 procent lägre priser för sändningarna.

Michael Werner.
Det är det nystartade bolaget T2 som skrivit till Konkurrensverket för att få plats i det digitala marknätet. T2 vill ha ett snabbt beslut för att kunna gå vidare till tevebolag och erbjuda sina tjänster.

- Konkurrensverket måste vara tydliga mot våra kunder och säga att det ska vara konkurrens på det här området, säger Michael Werner, representant för T2:s ägare, Nordic Media Partner, samt tidigare marknadschef för TV3 och vd för digitaltevenätets programbolag, Boxer.

Parallell i Frankrike
T2 stöder sig på en motsvarande situation i Frankrike där en domstol gett företaget Antalis rätt till plats i den statliga operatören TDF:s nät. En parallell är även när mobiloperatörer tvingas upplåta kapacitet i mobilnäten åt så kallade virtuella operatörer.

Särskilt bråttom är det för T2 eftersom regeringen inom någon vecka tar beslut om vilka nya tevekanaler som får plats i en nyutbyggd del av det digitala marknätet. Utan ett klartecken från myndigheterna kan inte T2 erbjuda sig som ett alternativ till Teracom.

25 procent lägre pris
Om T2 får rätt säger sig bolaget kunna erbjuda teveutsändningar till 25 procent lägre pris än Teracom. Bland annat ska det ske genom att lägga ut nätdrift och underhåll externt samt med modern teknik.

- För till exempel SVT:s del finns det otroliga pengar att spara, menar Michael Werner.

Hela T2:s resonemang när det gäller att få sända i marknätet bygger på att Teracom är en dominerande aktör och som därför enligt den nya lagen om elektronisk kommunikation måste släppa in konkurrenter på rimliga villkor.

Teracom välkomnar konkurrens
Post- och Telestyrelsen tittar just nu på den här frågan och har preliminärt kommit fram till att Teracom är en dominerande aktör.

- Vi har svarat på det och säger att vi inte är en dominerande aktör idag eftersom digitalteve är en helhet med även kabel- och satellitdistribution. Marknätet är högst en tredjedel av marknaden, säger Christer Lundin, informationschef för Teracom, som dock välkommnar konkurrens om det sker på lika villkor.

Konkurrensverkets å sin sida har inget att invända mot en dominerande aktör så länge den inte missbrukar sin ställning. Exempelvis skulle det kunna vara frågan om att hålla för höga priser.


Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt