Uppskjutningen av Cryosat misslyckades

2005-10-09 22:51  
Cryosat på sista resan.

Den europeiska rymdstyrelsen Esas klimatforskningssatellit Cryosat störtade direkt efter uppskjutningen i havet norr om Grönland nära Nordpolen.

Det sista någon såg av Cryosat.
Uppskjutningen av Esas satellit Cryosat i lördags från den ryska kosmodromen Plesetsk vid Archangelsk misslyckades. Klockan 22 på kvällen meddelades officiellt att satelliten gått förlorad.

Enligt preliminära uppgifter från rymdkontrollen stoppades inte motorerna vid rätt tidpunkt, vilket gjorde att det andra raketsteget inte kopplades loss som avsett. Satelliten antas ha störtat i havet norr om Grönland.

En haverikommission kommer att undersöka telemetriska data från raketen för att försöka få fram vad som orsakade felet.

Cryosat skulle registrera variationerna i polarisarnas utbredning och ge data om klimatförändringen.

Uppskjutningen skedde med en "Eurockot", en modifierad sovjetisk kärnvapenmissil från det kalla krigets dagar.

"Svensksatelliten"
Cryosat är den första satelliten i Esas program "Vår levande planet", med målsättningen att studera klimat och miljö. Framtida satelliter ska undersöka jordens vattencykel och globala vindprofiler.

Någon gång 2006 planeras uppskjutningen av satelliten Goce, vars data ska användas för att få veta mer om jordens inre.

All kommunikation med Cryosat skulleha skett via mottagningsstationen i Esrange utanför Kiruna.

Satellitens antenner, både för instrument och telemetri, har levererats av Saab Ericsson Space i Kallebäck.

- Det är hemskt tråkigt för alla inblandade som kämpat för att bygga satelliten och dess instrument, säger Lars Nordfeldt på Saab Ericsson Space.

- Många har lagt ner sin själ i detta. Forskningen som Cryosat skulle utfört känns aktuell och angelägen så jag hoppas man kan få till en ny mission inom en inte alltför avlägsen framtid.Händelsen visar ju också att vi verkar i en högriskbransch. Trots alla noggranna förberedelser händer detta! Rockot kommer att vara väldigt noggranna med att gå till botten med felorsaken eftersom både Goce och Smos finns i deras launchmanifest.

- Vi siktar framåt och hoppas på den 26 Oktober då både Calipso och Venus Express skall skjutas upp!

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt